Svijet

Njemačka ministarka: Gasovod “Sjeverni tok 2” više od privatnog ekonomskog projekta

Ministarka
Foto: Borba

Šefica diplomatije Njemačke Analena Berbok istakla je geostratešku ulogu gasovoda “Sjeverni tok 2” – za nju on je više od privatnog ekonomskog projekta, kako ga je ranije okarakterisao kancelar Olaf Šolc.

– Posljednjih nekoliko godina, uzevši u obzir različita mišljenja o projektu u Evropi, jasno su pokazali kakvu geostratešku ulogu igra Sjeverni tok 2 – rekla je Berbokova u intervjuu agenciji DPA.

Novi njemački kancelar, socijaldemokrata Olaf Šolc uskoro nakon stupanja na dužnost izjavio je da proces sertifikacije “Severnog toka 2” ima administrativni karakter i da njemački regulator donosi odluke, ne osvrćući se na politiku, pošto se radi o komercijalnom projektu. Po ovom pitanju i Berbokova ima slično mišljenje.

– Provjeru da li je projekat u skladu sa evropskim zakonom vrši Federalna mrežna agencija. Olaf Šolc i ja imamo slično mišljenje, samo koristimo različite rjieči za ovu situaciju – zaključio je Berbok.

Gasovod „Sjeverni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad