Identitet

Njegošev perjanik, a kasnije i vojvoda, Miloš Krivokapić!

Miloš Androv Krivokapić, rodom iz plemena Cuca, bio je crnogorski vojvoda i znameniti junak.

Foto: IN4S

Od malih nogu se učio četovanju. Ističe se u borbama sa korjeničkim Turcima, i u borbama na Grahovu 1838 — 1843. Tih godina ga je Njegoš primio u perjanike. 1852 knjaz Danilo ga je imenovao za kapetana cuckog plemena, a godinu dana kasnije za cuckog serdara i senatora crnogorskog. Jedan je od svjedoka Pohare Kuča gdje je od gnjeva Crnogoraca i vojvode Mirka, spasio život jednom djetetu.

Za razliku od Mirka Petrovića, imao je civilizovaniji odnos prema ovom brđanskom plemenu. Učestvovao je u bici na Grahovcu 1. maja 1858. godine, kada je predvodio cucki bataljon kao serdar, a poslije bitke je dobio čin vojvode. Tom prilikom je dobio nož Uzun Mirka koji je prvobitno kupio Ivo Radonjić, a onda ga je knjaz Danilo otkupio za 120 talijera u zlatu i predao Milošu. U bici na Grahovcu srpska vojska je uzmicala pred Turcima i vojvoda Miloš je sjeo na kamen i rekao: Ajte zbogom i kažite da ste me ovdje ostavili. Tada se njegova vojska raspali i počini čuda od junaštva. Zbog te pobjede na Spasovdan, Crna Gora se znatno proširila na prostor Hercegovine.

Bio je pobratim sa Jolom Piletićem. Umro u 88. godini života i sahranjen je kod Nikšića u Riđanima. Glas Crnogorca je povodom njegove smrti objavio pohvalni tekst o pokojniku, u kojem je između ostaloga navedeno: Rođen i odnjegovan u siromašnoj, ali junačkoj zadruzi – vojvoda se Miloš iz mladih godina dao na izučavanje one surove četničke škole, koja je u njegovoj otadžbini osiguravala opstanak, koja je njegovu otadžbinu i stavljala kao žižu, kao kulu svjetiljku unakrst raskomadanog Srpstva… Na sahrani mu je počasni govor držao Mijuško Mijušković, a između ostaloga je rekao: Ti si onaj junak koji je viteški poslužio tri crnogorska Gospodara, prvog Gospodara Petra II Petrovića Njegoša i genija srpskog… A na Garhovcu poslužio si munjovitu krunu i oštru sablju srpskog viteza i crnogorskog Gospodara Knjaza Danila. Sahranjen je o državnom trošku. Na sahrani je bio princ Mirko Petrović, a njegovog oca, knjaza Nikolu je zastupao Novak Ramov Jovović.

O njemu su pisane mnoge epske pesme a neke od njih možete pronaći na Instagram stranici epska_poezija.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad