Svetinje

Nikad brojnija Đurđevdanska litija: Hiljade ljudi na ulicama Berana

U Beranama se po masovnosti ne pamti brojnija litija pivodom Đurđevdana, slave manastira Đurđevi stupovi, sedišta i katedralnog manastira Episkopije budimljansko-nikšićke.

Litiju u kojoj je bilo nekoliko hiljada građananBerana iz pirte đanastira poveo je episkop budimljansko nikšićki, koji je nakon tri kilometra u centru Berana blagoslovio sve građane i grad koji slavi svog zaštitnika Svetog Georgija Pobedonosca.

Litija je pitom krenula gradskim ulicama ka manastiru kojeg je pre 809 godina sagradio gospodar Budimlja, Prvoslav, sin velikog župana Tihomira, brata Nemanjinog.

U ovom manastiru je prema jednom od srednjovekovnih izvora, Sveti Sava je osnovao Eparhiju budimljansku, kao četvrtu po redu od ukupno sedam koje je osnovao.

Od mučeničke smrti Mitropolita Budimljanskog Pajsija Kolašinovića koga su Turci živog odrali i zakucali na vratima manastira 1653. godine pa sve do druge decenije dvadesetog veka nisu prestajala stradanja ove svetinje koja je pet putanrazarana i isto toliko puta propojala.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad