Vijesti

Nije svaka zdrava: Četiri vrste ribe koje bi bilo bolje da izbjegavate

Predstavljamo vam vrste ribe koje imaju visok nivo žive, pa mogu da budu štetne po vaše zdravlje ukoliko ih svakodnevno konzumirate.

Foto: Borba.me

Izbalansirana ishrana koja uključuje i konzumiranje ribe recept je za zdrav život. Prirodni izvor proteina, sadrži jod, selen, kalcijum, vitamine A i D, kao i omega 3 masne kiseline, to su sve nutrijenti koje sadrži riba.

Međutim, neke vrste ribe sadrže visok nivo žive, koja spada u teške metale, pa bi trebalo da ih izbjegavate.

Agencija za sigurnost hrane u Španiji (AESAN) u više je navrata upozorila na prisutnost ovog materijala u različitim ribama.

Koje ribe sadrže najviše žive i da li mogu da budu štetne?

Plavorepa tuna.

Plavorepa tuna je jedna od vrsta ribe koja sadrži visok nivo žive. U Evropi se može pronaći na atlantskim obalama i u Sredozemnom moru i mogu doseći veličinu od stotine kilograma, zbog čega akumuliraju veliku količinu spomenutog teškog metala.

Sabljarka

Sabljarka je velika grabljivica i karakteriše je dugi spljošteni kljun. Ova vrsta može da bude dugačka od četiri metra i da dosegne težinu veću od 500 kilograma, pa tako i sadrži veliku količinu žive u poređenju s drugim ribama.

Ajkule

Ajkula je jedna od većih grabljivica, a njena veličina i sposobnost hranjenja drugim manjim vrstama čini je vrstom s visokim nivoom žive.

Štuka

Štuka je riba koja može da živi u slanom i slatkovodnom okruženju. Njen karakter grabljivice i veličina čini je jednom od vrsta koje čuvaju više žive u svom tijelu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad