Društvo

Njemački plan za „Kosovo“: Lažna država u Savjetu bezbjednosti već u maju

Foto: Canva stock

Po planu pojedinih evropskih država koje predvodi Nemačka, lažna država Kosovo mogla bi da postane član Saveta Evrope (SE) već u maju.

„Novosti“ saznaju da je plan da se Priština nađe u najvećoj organizaciji Starog kontinenta pre izbora za parlament Saveta Evrope, ali i novih čelnika Evropske komisije, Evropskog saveta i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Da je sve krenulo ubrzanom procedurom, potvrđuje i činjenica da se na izveštaju o vladavini prava u otcepljenoj srpskoj južnoj pokrajini radi još od decembra 2023, umesto, kako je bilo planirano, od marta ove godine.

Delegacija Skupštine Srbije učestvovaće od 22. do 26. januara na zasedanju Parlamentarne skupštine SE u Strazburu gde će na marginama biti prilike da se sazna dokle se stiglo sa statusom tzv. Kosova, prenose Novosti.

„Mi ćemo se boriti da učinimo sve što se može, iznesemo jake argumente Srbije. Nećemo se ponašati kao da je sve gotovo. Ipak, jasno je kao dan da u slučaju tzv. Kosova, i pored argumenata Srbije zasnovanih na međunarodnom pravu, veliku ulogu igraju politika i stavovi određenih zemalja“, kaže članica srpskog tima i poslanik SVM Elvira Kovač.

U prilog tezi idu i otvorene britanske izjave da će pomoći nazovidržavi Kosovo da postane deo što više međunarodnih organizacija, ali i reči premijera Irske Leona Varadkara, koji predsedava SE, da će rado podržati članstvo „Kosova“ u ovoj organizaciji tokom 2024. godine.

Dodala je da bez obzira na to što su u Srbiji bili izbori i parlament još nije konstituisan, domaća delegacija ide u skoro istom sastavu.

Na predstojećem zasedanju u Savetu Evrope razgovaraće se i o nedavno održanim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, a za diskusiju će se prijaviti i srpski parlamentarci.

Komitet ministara Saveta Evrope, na ambasadorskom nivou 24. aprila 2023, doneo je odluku o prihvatanju aplikacije tzv. Kosova za članstvo – od 46 predstavnika država članica njih 33 je glasalo „za“ i time je pokrenut proces pristupanja.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad