Republika Srpska

Nelegitimni visoki predstavnik u BiH izdao naređenje: Opšti izbori biće održani na jesen sa ili bez novog izbornog zakona!

Kristijan Šmit
Foto: Borba

Takozvani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit pozvao je političke lidere da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu i istakao da će Opšti izbori biti održani na jesen ove godine sa ili bez novog izbornog zakona.-Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih- rekao je Šmit.Naglasio je da postoji važeći Izborni zakon precizno uređuje izbore.

-U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcioniše po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju da postanu predmet političkog manevrisanja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije- rekao je visoki predstavnik.U Neumu su danas održani razgovori o izmjeni Izbornog zakona BiH, a međunarodni predstavnici Metju Palmer i Angelina Ajhorst su saopštili da je na tom sastanku dosta toga urađeno, ali da je pred njima još dosta posla.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad