Društvo

Nekompletna dokumentacija: U Podgorici zarade samo polovini popisivača

Foto: Borba

Za prvih 300 popisivača u Podgorici biće isplaćene zarade, dok će za ostale to biti urađeno po dobijanju kompletne dokumentacije.

To su “Vijestima” saopštili iz Glavnog grada, odgovarajući na pitanje zašto popisivačima koji su radili u Podgorici još nisu isplaćene naknade za obavljeni posao, te kad će to biti učinjeno.

Oni navode da je razlog to što još nije kompletirana dokumentacija. Podsjećaju da su do sada potpisani sporazumi s oko 300 popisivača od preko 600 njih koji su u prvom dijelu prošli obuke ili na bilo koji način učestvovali u procesu.

“Za ovih prvih 300 biće isplaćene zarade, dok će za ostale to biti urađeno po dobijanju kompletne dokumentacije. Napominjemo da je u pitanju zarada za prvi ciklus aktivnosti s početka popisa, dok za drugi dio još nijesmo dobili podatke od Monstata. Konačna isplata popisivača izvršiće se takođe kad Monstat sabere ukupne učinke istih”, rekli su iz Glavnog grada.

Popis stanovništva u Crnoj Gori je, nakon dvije godine kašnjenja i dva odgađanja, održan u decembru prošle godine.

Naknade učesnika u popisu definisane su odlukom o visini i rasporedu sredstava popisnim komisijama za finansiranje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini, koju je Vlada usvojila sredinom novembra.

Odlukom je predviđeno da za naknade bude opredijeljeno 6.560.755 evra.

Popisivači dobijaju naknadu za popunjavanje popisnih upitnika u iznosu od dva evra za ispravno popunjen upitnik za lice (P-1), 2,5 evra za upitnik za stan i domaćinstvo koji sadrži podatke o stanu i licima (P-2) i 0,8 evra za upitnik za stan i domaćinstvo koji sadrži samo podatke o stanu (P-2).

Popisivač dobija naknadu za popisivanje od 75 evra ako je područje u kojem popisuje udaljeno, odnosno nepristupačno, i ako u tom području živi do 50 osoba.

Predsjedniku, članu popisne komisije i popisivaču pripada dnevnica za obuku od 18 evra po danu, kao i 15 eura naknade za troškove mobilne telefonije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad