Politika

Nebojša Rodić, novi ambasador Srbije u Crnoj Gori stupa na dužnost

Foto: Borba

Nebojša Rodić, novi ambasador Srbije u Crnoj Gori, stiže sjutra u Podgoricu i dan kasnije, u četvrtak 1. februara, predaće akreditive predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, kako saznaje A Plus.

Tako ambasador Nebojša Rodić stupa na novu diplomatsku dužnost mjesec dana od objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije (20.12.2023), odnosno stupanja na snagu ukaza predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića – “postavlja se Nebojša Rodić na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori”.

Nebojša Rodić je rođen 1953. godine u Šapcu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1977. godine, pravosudni ispit položio 1979, magistrirao je 2000. godine, a 2008. doktorirao. Srbija šalje u Crnu Goru diplomatu od iskustva. Nebojša Rodić je od juna 2018. godine bio ambasador Srbije u Austriji, a prije toga, u septembru 2014. godine imenovan je za srpskog ambasadora u Azerbejdžanu.

Diplomatski odnosi Srbije i Crne Gore bili su dosta poremećeni nerazumnom odlukom Vlade Duška Markovića pri samom kraju mandata, krajem novembra 2020. godine, da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi za personu non grata.

Beograd je prvobitno uzvratio odlukom o protjerivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, da bi dan kasnije srpska vlada tu odluku povukla zbog, kako je tada saopšteno, “prijateljstva i nastavka izgradnje boljih odnosa sa Crnom Gorom”.

Od tada, više od tri godine, Crna Gora nije imala diplomatske odnose sa Srbijom na nivou ambasadora. Pred novim ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Nebojšom Rodićem je zadatak da gradi što bolje odnose sa Crnom Gorom.

Imenovanje srpskog ambasadora bilo je jedno od ključnih pitanja tokom posjete predsednika Crne Gore Jakova Milatovića Beogradu u julu ove godine.

Sada je Crna Gora na potezu, treba da imenuje novog ambasadora u Srbiji.

Izgleda da to nije lak proces crnogorske vlasti i veliki je ispit za treću vladu od smjene trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića avgusta 2020. godine.

To potvrđuje činjenica da Crna Gora nema ambasadore u više od 75 odsto ambasada, ali ni šefove misija pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Njujoku i NATO u Briselu.

Od posljednjeg imenovanja prošlo je više od dvije godine, a neizvjesno je koliko će trajati proces izbora novih diplomatskih predstavnika, o čemu treba da postignu dogovor predsjednik države, Vlada i parlament, prenosi A Plus.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad