Politika

Ne žele da budu dio “unije duga”: Holandija se nakon izbora povlači iz zajedničke potrošnje EU

FOTO: Skupština Savjeta Evrope

Piter Omcig, lider Nove stranke društvenog ugovora, partije koja vodi u anketama pred novembarske izbore, zalaže se za izlazak njegove zemlje iz programa Evropske unije.

Holandski predstavnik u Skupštini Saveta Evrope Piter Omcig planira da transformiše ekonomske odnose svoje zemlje sa Evropskom unijom, odnosno želi da isključi Holandiju iz programa EU, samim tim i iz zajedničkog duga.

Budući da EU prijeti da se pretvori u “uniju duga”, neophodno je da se ceo blok vrati na pravila zaduživanja iz vremena pre pandemije korone, tj. da postoje precizne odredbe o odnosu duga i deficita kojima će se stati na put nekontrolisanom zaduživanju.

“Zabrinut sam zbog gomilanja dugova na raznim mjestima. Nagomilavanje duga je lako, ali smanjenje duga nije”, izjavio je Omcig za “Blumberg”, te obećao da će raditi na tome da se Holandija povuče iz zajedničke evropske potrošnje.

Naglasio je da jedna instanca ne treba da ima moć da stavi veto na odluke drugih. “Ali ako želite da to uradite zajedno, možete to učiniti bez nas”, dodao je Omcig.

Istakao je da je korona fond jedan od mnogih evropskih zajedničkih projekata za koji bi volio da ne postoje, zatim odluka o minimalnim zaradama, što bi, po njegovom mišljenju, trebalo da se tiče svake članice ponaosob, a kritikovao je i kupovinu obveznica Evropske centralne banke kao vid monetarnog finansiranja koje je zabranjeno u osnivačkim aktima EU.

Iako odbacuje navode da je evroskeptik, nije pobornik evra. Još je 2017. tražio od vlade da ispita koliko dobro ta valuta funkcioniše u Holandiji.

“Zanimljivo je da čim kritikujete plan iz Brisela, odmah ste evroskeptik. Zašto bismo odmah prihvatili bilo koji plan Evropske komisije? Ja to ne razumijem”, izjavio je Omcig.

Zalaganja ovog holandskog političara imaju posebnu težinu ako se uzme u obzir da njegova partija – Nova stranka društvenog ugovora – osnovana tek pre dva mjeseca, vodi u istraživanjima javnog mnjenja, a da se izbori u Holandiji održavaju u novembru.

Omcig, koji je već dvije decenije poslanik, proslavio se kao trn u oku premijera Holandije Marka Rutea, koji će se povući iz politike nakon predstojećih izbora, a bio je ključna figura u otkrivanju skandala s dječjim dodacima, što je srušio Ruteovu treću vladu 2020. godine. Naime, poreska služba je tada pogrešno optužila oko 10.000 porodica da su nezakonito dobijale subvencije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad