Svijet

NATO, Vašington i Berlin osudili rusko organizovanje referenduma u Ukrajini

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da SAD neće priznati te referendume o pripajanju djelova Ukrajine Rusiji.

Foto: Dan

NATO, Bijela kuća i njemačke vlasti osudile su danas nameru Rusije da u četiri oblasti u Ukrajini organizuje referendum o pripajanju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da najavljeni referendumi nemaju legitimet i da to predstavlja „novu eskalaciju rata“ ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini.

– Ti lažni referendumi nemaju legitimitet i ne mijenjaju prirodu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. Međunarodna zajednica mora da osudi to flagrantno kršenje međunarodnog prava i da ojača svoju podršku Ukrajini – napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Bijela kuća je saopštila da „Rusija na brzinu organizuje lažne referendume“.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan  rekao je da SAD neće priznati te referendume o pripajanju djelova Ukrajine Rusiji.

Njemački kancelar Olaf Šolc ocijenio je neprihvatljivim organizovanje „fiktivnih“ referenduma.

Separatističke vlasti regiona u Ukrajini koje kontroliše Rusija najavili su danas da će krajem septembra organizovati referendume o pripajanju Rusiji. Referendum je najavljen u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad