Identitet

Narode srpski, trajao si vjekovima – ne kloni! Pravda će uvijek pobijediti!

Ti, narode srpski, ne kloni, Trajao si vjekovima, podnosio si muke svakojake, traj i podnosi još malo. I Hristos je morao podnijeti patnje, pa ih podnosi i ti. Hristos je vasrksao, vaskrsnuće i tvoja sloboda. On je zato i vaskrsnuo, da da svijetu zalogu da će pravda uvijek pobijediti. Slavi Vaskrs Hristov, jer je Vaskrs Njegov jemstvo tvojega spasenja

List
Foto: in4s.net

List ,,Cetinjski vjesnik“ koji je štampan na Cetinju u periodu od 1908. do 1912, 28. marta 1909. godine pisao je o mukama srpskog naroda poredivši ih sa Hristovim, a potom poručio Srbima da će pravda uvijek biti pobjedonosna i da je vaskrsnuće Isusovo garancija srpskog spasenja.

U ,,Cetinjskom vjesniku“ su u svakom broju bile rubrike Srpstvo i Slovenstvo u kojima su se pratila sva važna dešavanja i vijesti značajne za Srbe iz svih krajeva, oslobođenih i neoslobođenih, kao i važne vijesti iz slovenskih zemalja. List je u svakom broju neizostavno pisao i o pravoslavlju.

,,Cetinjski vjesnik“ kritikuje Zapad uz poruku da ,,Hristos za dželate nije vaskrsnuo“:

,,Vaskrs i novo raspeće? Je li to hrišćanstvo ili ironija? Ne odvraća li Bog lica svojega od današnjih prepunih hramova filistara, koji, pošto su razapeli čitav jedan naod, potjekoše u bogomolje da pritvorno slave vaskrs Bogočovjeka? Evropa ove godine nema Vaskrsa. Hristos za dželate nije vaskrsnuo“.

List Srbima upućuje riječi nade govoreći im da ne klonu, podsjećajući ih na njihovo vjekovno postojanje i na sve muke koje su preživljavali koje upoređuje sa mukama Hristovim. U tekstu se naglašava da će sloboda srpstva opet vaskrsnuti i da će pravda uvijek pobijediti.

,,Cetinjski vjesnik“
– Ti, narode srpski, ne kloni, Trajao si vjekovima, podnosio si muke svakojake, traj i podnosi još malo. I Hristos je morao podnijeti patnje, pa ih podnosi i ti. Hristos je vasrksao, vaskrsnuće i tvoja sloboda. On je zato i vaskrsnuo, da da svijetu zalogu da će pravda uvijek pobijediti. Slavi Vaskrs Hristov, jer je Vaskrs Njegov jemstvo tvojega spasenja, pisao je ,,Cetinjski vjesnik“ 1909. godine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad