Svijet

Nariškin: (Ne)namjerne greške CIA skupo koštale Jugoslaviju, Irak, Libiju, Siriju i Avganistan!

Procene američkih specijalnih službi o aktuelnim dešavanjima u svetu koje se pojavljuju u medijima su politizovane i ne odražavaju realnost, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin. Kao primer zemalja koje su ispaštale zbog Amerike naveo je Jugoslaviju, Irak, Siriju i Avganistan.

Nariškin
Foto: Borba

“Kao što praksa pokazuje, te procjene američkih specijalnih službi o aktuelnim događajima u svijetu, koje dospijevaju u medije, politizivane su. Ne odražavaju realnost”, prokomentarisao je direktor „određene obaveštajne podatke specijalnih službi SAD“ koje su sve češće u medijima.S tim u vezi, on je u intervjuu za list „Moskovski komsomoljec“ skrenuo pažnju na to kako je tokom jeseni prošle godine „arsenal praznih optužbi počeo da presušuje“ i da su evropske zemlje počele da dovode u pitanje navodnu pripremu ruske invazije na Ukrajinu.

„A onda su u Sjedinjenim Američkim Državama izašli na vidjelo neki strogo povjerljivi obavještajni podaci o tome da se Moskva, možda, priprema da napadne Ukrajinu. U njima nije bilo, niti ima ikakvih činjenica. Sve te metode, nažalost, nisu nove“, istakao je Nariškin.

Jugoslavija, Libija i SirijaPrema riječima Nariškina, praksa pokazuje da Amerika odavno i na regularnoj osnovi primenjuje „šemu sa osvrtom na neke obavještajne podatke“.

Prisjetimo se Jugoslavije, intervencije u Libiji 2011. i Siriji 2014. godine, kao i Avganistana, naglasio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije.Sada se već zna da je razlog isti – greške američkih obavještajaca, koji su podbacili u analizi snage režima bivšeg avganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija, konstatovao je on.

IrakŠef ruskih obavještajaca je naveo i primjer Iraka.On je podsjetio da je u februaru 2003. tadašnji američki državni sekretar Kolin Pauel u obraćanju na specijalnom sastanku Saveta bezbjednosti UN pokazao „epruvetu sa belim praškom kao dokaz da Irak navodno posjeduje oružje za masovno uništenje“.„Kao što je poznato, to je poslužilo kao izgovor za početak američke agresije sa poznatim tragičnim posledicama po Irak. To je dovelo do destabilizacije čitavog Bliskog istoka, uništenja ekonomije, haosa i smrti velikog broja nevinih ljudi“, naveo je on, dodajući da je na proljeće 2004. Pauel priznao da se u svom izveštaju oslanjao na podatke CIA.Ispostavilo se da su izvori američke obaveštajne službe bili lažni, a u brojnim slučajevima su namjerno dovodili do zablude, naglasio je Nariškin. Ipak, epruveta je poslužila kao izgovor da SAD prekrše Povelju UN i norme međunarodnog prava, zaključio je on.(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad