Društvo

Naredne sedmice potpisuju memorandum o izgradnji Palate pravde

Foto: canva stock

Memorandum će pokrivati i podršku u oblasti informaciono- komunikacionih tehnologija pravosuđa. Ukupan iznos za projekat je 44 miliona eura

Ministarstvo pravde i predstavnici Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS) potpisaće naredne sedmice memorandum o izgradnji zgrada sudstva i tužilaštva, tzv “Palate pravde” na Starom aerodromu, saznaje “Dan”.

Kako saznajemo, očekuje se grant koji bi znatno pomogao u realizaciji ovog projekta. Ministar pravde Marko Kovač ranije je najavio da se početak realizacije projekta izgradnje palate pravde u Podgorici očekuje krajem godine.

Memorandum će pokrivati i podršku u oblasti informaciono- komunikacionih tehnologija pravosuđa. Ukupan iznos za projekat je 44 miliona eura.

Na poslednjoj sjednici Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o analizi postojećeg stanja i potrebi rješavanja pitanja prostornih kapaciteta pravosudnih organa u Glavnom gradu Podgorici sa akcentom na potrebe državnih tužilaštava. Cilj ovog dokumenta je predlog koncepta za projektovanje nove zgrade tužilaštva u okviru kompleksa pravosudnih institucija na Starom Aerodromu, pripremu i sprovođenje budućih aktivnosti na poboljšanju prostornih i funkcionalnih, uslova tehnologije i bezbjednosti, kao i energetske efikasnosti.

– Ovaj dokument može da posluži kao koncept i predlog rješenja za izmještanje, dok će se precizniji, odnosno konačni gabariti i kapaciteti razrađivati i utvrditi nakon izrade idejnih i glavnih projekata novih objekata za smeštaj pravosudnih organa- saopšteno je iz Vlade nakon sjednice.

Predložen je smeštaj svih tužilaštva u jedan objekat, sa zajedničkim prizemljem sa pisarnicom i osam spratova u kojima bi bili smešteni svi potrebni sadržaji.

– Koncept planiranja objekata pravosuđa u ovoj fazi grupiše četiri suda u dvije zgrade na jednoj parceli (kako je definisano u prethodnoj informaciji), a sve tužilačke organe u zgradu koja se nalazi na susjednoj parceli. Procijenjeno trajanje izmjene planske dokumentacije, izdavanje UTU, izrade projetne dokumentacije, sprovođenje tendera i izgradnju objekta je oko pet godina. Dodatna godina za realizaciju projekta mora biti previđena ukoliko dođe do kašnjenja u nekoj od fazi projekta, što je kod ovako kompleksnih projekata čest slučaj- navedeno je iz Vlade.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad