Vijesti

Nakon završetka posebne sjednice Skupštine: Dačić raspisuje referendum o promjeni Ustava!

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisaće večeras referendum o promjeni Ustava Srbije.

Foto: Kurir

Dačić će referendum radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava raspisati nakon završetka posebne sjednice parlamenta, večeras u 18:45, najavljeno je iz Skupštine Srbije.

Referendum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude raspisan za 16. januar.

U parlamentu je u toku objedinjena rasprava o Predlogu Akta o promjeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, čije usvajanje će omogućiti promjene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Ministarka pravde Maja Popović izrazila je očekivanje da će danas parlament usvojiti sve predloge kako bi moglo da dođe do promjene Ustava, a o čemu će građani konačni sud dati na referendumu.

Navela je da čvrsto vjeruje da će poslanici dvotrećinskom većinom usvojiti akt o promjeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, što je, kaže, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.

Dodala je da je promjena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, a koja će između ostalog omogućiti bolje ocjene i napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Popovićeva je podsjetila na razloge za promjenu Ustava, koje imaju za cilj između ostalog povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

(Tanjug)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad