Crna Gora

Nakon tri godine: U Crnoj Gori pozitivan prirodni priraštaj

Foto: Tanjug

Nakon tri godine negativnog prirodnog priraštaja u Crnoj Gori je prošle godine zabeležen pozitivan i iznosio je 681, podaci su Uprave za statistiku (Monstat).
Prema tim podacima, u Crnoj Gori je prošle godine rođeno 7.008 dece, od čega 3.553 dečaka i 3.455 devojčica.

Prošle godine umrlo je 6.327 osoba, 3.293 muškarca i 3.034 žene. Najviše živorođenih (3.776) i umrlih (2.926) je u centralnom regionu.

Podaci Monstata pokazuju da je u severnom regionu zabeležen negativan prirodni priraštaj, odnosno da je umrlo 397 ljudi više nego što je rođeno.

“Pozitivan prirodni priraštaj je evidentiran u ostala dva regiona, s tim što je veći u centralnom i iznosi 850, dok u primorskom regionu iznosi 228”, naveli su iz Monstata. Prema statistici te uprave, prirodni priraštaj je pozitivan u devet, a negativan u 16 opština.

Veći broj rođenih nego umrlih zabeležen je u Podgorici, Budvi, Rožajama, Tuzima, Zeti, Tivtu, Baru, Kotoru i Ulcinju.

Najniži prirodni priraštaj registrovan je u Pljevljima gde je broj umrlih veći za 259 od broja rođenih.

Najviše dece rođeno je u Podgorici – 2.458, što čini više od trećine živorođenih u Crnoj Gori, dok je najmanje dece rođeno u Šavniku, njih desetoro.

Negativan prirodni priraštaj na nivou Crne Gore je prvi put zabeležen 2020. godine, koja je prepoznata kao prva godina pandemije korona virusa, i iznosio je negativnih 196.

Tokom 2021. godine došlo je do naglog porasta broja umrlih što je prouzrokovalo i povećanje negativnog prirodnog priraštaja, prenela je agencija Mina.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad