Svijet

Nakon četiri vijeka kolonijalne potčinjenosti, Barbados postao republika

Stupanjem na dužnost izabrane predsjednice Sandre Mejson, prve u svojoj istoriji, malo karipsko ostrvo Barbados tačno u ponoć po lokalnom vremenu postao je republika, prekinuvši i poslednje spone s Velikom Britanijom nakon četiri vijeka kolonijalne potčinjenosti.

Foto: Unilad.uk

Nova je republika rođena s poslednjim otkucajem ponoći – 05h po srednjeevropskom vremenu – nakon što je na krcatom Trgu heroja u Bridžtaunu spuštena britanska kraljevska zastava, a podignuta predsednička.

Konačnom prelazu tog ostrva rajskih plaža i ruma s monarhije na republiku prisustvovao je i princ Čarls, britanski prestolonaslednik.

Odbacivanje Elizabete Druge, kojoj i dalje ostaje 15 kraljevina – uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu i Jamajku – Barbados smatra poslednjom etapom procesa oslobađanja demona svoje kolonijalne prošlosti.

Nakon raskošnog muzičko-scenskog programa upotpunjenog govorima u slavu kraja kolonijalizma, u senci zgrade parlamenta, Sandra Mejson stupila je na snagu kao prva predsednica Barbadosa.

Rođenje republike, tačno na 55. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, prekida praktično sve kolonijalne spone koje su to sićušno ostrvo držale potčinjenim britanskoj monarhiji od kad ga je jedan engleski brod 1625. godine prisvojio za kralja Jamesa Prvog.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad