Politika

VOJNA VEŽBA KOJA JE UZNEMIRILA SVIJET: Ruski i kineski ratni brodovi kružili oko Japana, analitičari zvone na uzbunu

Zajedničku kinesku i rusku pomorsku vežbu, u kojoj je flotila od 10 ratnih brodova kružila oko glavnog japanskog ostrva, dve zemlje su predstavile kao sredstvo za obezbeđivanje stabilnosti u nestabilnom regionu.

Foto: Ruski brod u blizini japanske obale (Reuters)

Analitičari, međutim, smatraju da će vežbe verovatno imati suprotan efekat, odnosno da će potencijalno ponovo podstaći regionalne tenzije i dati na značaju tvrdnjama japanske vlade da treba da poveća vojnu potrošnju kako bi se suprotstavila kineskoj agresiji.

Na putovanju, najavljenom kao prva zajednička kinesko-ruska pomorska patrola u zapadnom Pacifiku, brodovi su prošli kroz moreuz Cugaru koji razdvaja glavno japansko ostrvo i njegovo severno ostrvo Hokaido, pre nego što su krenuli niz istočnu obalu Japana, a zatim nazad ka Kini kroz moreuz Osumi kod južnog japanskog ostrva Kjušu.

Iako je stranim plovilima dozvoljeno da plove kroz moreuz Osumi i Cugaru, koji se smatraju međunarodnim vodama, manevri su pomno praćeni u Japanu.

“To će osnažiti tvrdnje Japana da Kina predstavlja potencijalnu pretnju, zbog čega moraju da povećaju sopstvenu potrošnju na odbranu i spremnost da se nose sa njom”, rekao je CNN Dru Tompson, bivši zvaničnik Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država i viši naučni saradnik na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

Japansko ministarstvo odbrane je opisalo vežbe, koje su trajale prošle nedelje, kao “neobične“.

Kinesko-ruska flotila se sastojala od pet ratnih brodova iz svake zemlje, sa mešavinom razarača, fregata, korveta i pomoćnih brodova.

Kineska vojska je saopštila da su se dve mornarice u subotu razišle u Istočnom kineskom moru. “Zajednička vežba i zajedničko krstarenje dodatno su razvili kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije za novu eru i efikasno unapredili mogućnosti zajedničkih operacija obe strane, što je dovelo do zajedničkog održavanja međunarodne i regionalne strateške stabilnosti“, naveo je kontraadmiral Bai Jaoping iz Severne komande Narodne oslobodilačke armije i zamenik komandanta mornarice.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je cilj zajedničke patrole “demonstriranje državnih zastava Rusije i Kine, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, kao i zaštita objekata pomorske ekonomske aktivnosti obe zemlje“.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad