Svijet

Najezda stjenica u Francuskoj, zatvoreno sedam škola

Foto: canva stock

Stjenice su primijećene u oko 17 institucija, a sedam od njih sada je zatvoreno zbog infestacije

Francuske vlasti bile su primorane da zatvore sedam škola širom zemlje zbog najezde stjenica, rekao je ministar obrazovanja Gabrijel Atal.

On je priznao da stalno raste broj slučajeva ujeda stjenice i da su ti insekti primijećeni u više od 15 institucija.

Stjenice su primijećene u oko 17 institucija, a sedam od njih sada je zatvoreno zbog infestacije.

“Imamo skoro 60.000 institucija, a govorimo samo o nekoliko desetina, ali je istina da se slučajevi gomilaju. Potreban je hitan odgovor kako bi reagovali u naredna 24 časa”, rekao je on.

Pariz je domaćin LJetnih olimpijskih igara 2024. godine i lokalni zvaničnici pozivaju savezne vlasti da riješe problem stjenica. Prošle sedmice, uprava Pariza uputila je prigovor vladi tražeći hitne mjere.

Zamjenik gradonačelnika Pariza Emanuel Gregoar rekao je da ova najezda predstava nacionalno vanredno stanje.

On je dodao da je izuzetno važno pozabaviti se ovim pitanjem prije Olimpijskih igara.

Prema Francuskoj agenciji za zdravlje i bezbjednost (ANSES), Francuska se godinama suočava sa problemom stjenica – između 2017. i 2022. godine više od jednog od deset domaćinstava bilo je zaraženo ovim štetočinama. Porast infestacije stjenica povezan je sa povećanim putovanjem i rastućom otpornošću parazita na insekticide, navodi agencija.

Izveštaji o infestacijama stigli su uoči Nedjelje mode u Parizu, koja je trajala od 21. septembra do 3. oktobra. “Skaj njuz” je u četvrtak, 5. oktobra objavio da su putnici iz Britanije zabrinuti zbog toga što će vratiti stjenice sa odmora u Francuskoj. “Skaj njuz” je citirao britanskog mikrobiologa koji je rekao da će London vjerovatno imati sličan nivo problema sa ovim insektima kao Pariz.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad