Vijesti

Nafta na međunarodnom tržištu ispod 78 dolara

Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara budući da trgovci strahuju da bi nova varijanta koronavirusa mogla zakočiti oporavak ekonomija i potražnje za naftom i rezultirati značajnijim viškom u snabdijevanju.

Foto: Revista Monitor

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 4,28 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,94 dolara. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 4,31 dolara nižoj cijeni, od 74,08 dolara.

Cijene nafte i dionica pale su na kraju sedmice jer ulagači strahuju da bi nova varijanta korona virusa mogla zaustaviti oporavak ekonomije i potražnju za gorivom. Evropske zemlje već su ograničile dolaske iz južne Afrike gdje je varijanta otkrivena, prenosi Hina.

Ponovno rasplamsavanje pandemije skrenulo je pažnju tržišta na procjene Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da će ponuda nafte nadmašiti potražnju na kraju ove i početku naredne godine.

OPEK+ odlučio je tek skromno povećati snabdijevanjne u decembru, 400 hiljada barela dnevno, otklonivši pozive Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i drugih kupaca da na tržište izbacuje više barela kako bi zakočio rast cijena nafte u periodu oporavka od pandemijske krize.

SAD je zato odlučio na tržište plasirati naftu iz rezervi u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Kinom, Indijom i Velikom Britanijom.

Kina je u međuvremenu poručila da već priprema novu aukciju nafte iz strateških rezervi, nakon one u septembru, naglasivši da će je prilagoditi svojim potrebama.

Puštanje u promet nafte iz rezervi vjerovatno će rezultirati znatno većom ponudom u narednim mjesecima, rekao je izvor u OPEK-u na temelju analize stručnjaka koji savjetuju ministre zemalja-članica.

Odbor Ekonomske komisije očekuje u decembu višak od 400 hiljada barela dnevno, koji bi u januaru trebalo da poraste na 2,3 miliona barela dnevno u januaru, te na 3,7 miliona barela dnevno u februaru ako zemlje potrošači nastave s planiranim plasmanom, rekao je izvor u OPEK-u.

“OPEK-ova inicijalna procjena o koordinisanom plasmanu rezervi i iznenadna pojava nove varijante koronavirusa izazivaju ozbiljnu zabrinutost za ekonomski rast i za odnos ponude i potražnje u narednim mjesecima”, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

U takvoj je situaciji otežano prognozirati ishod sastanka vodećih proizvođača na početku decembra na kojem bi se trebalo razgovarati o eventualnom prilagođavanju plana o skromnom povećanju snabdjevanja u januaru i narednim mjesecima, za 400 hiljada barela dnevno, ističe Reuters.

Odvojeno je OPEK objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu koštao 81,31 dolara, što znači da je bio 44 centa jeftiniji nego prethodnog dana trgovanja.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad