Društvo

Na Žabljaku u avgustu zabilježeno 40.000 noćenja

Foto: canva stock

Veoma smo zadovoljni jer je ova sezona neznatno slabija od rekordne 2019. godine, a i septembar je ispunjen pretežno stranim turistima, tako da se nadamo i dobroj postsezoni ako vrijeme dozvoli, kaže za “Dan” Stojan Abazović, direktor Turističke organizacije Žabljak

Iz Turističke organizacije Žabljak naglašavaju da je ljetnja turistička sezona ispunila, pa čak i premašila njihova očekivanja. Ističu da je posjeta turista bila bolja za oko 18 odsto u odnosu na prethodnu. U razgovoru za “Dan” direktor Turističke organizacije (TO) Žabljak Stojan Abazović kaže da nemaju još uvijek konačne rezultate ukupne posjećnosti, da su oni u obradi, ali i da sezona još traje iako je septembar.

– Veoma smo zadovoljni, jer je ova sezona neznatno slabija od rekordne 2019. godine, a i septembar je ispunjen pretežno stranim turistima, tako da se nadamo i dobroj postsezoni ako vrijeme dozvoli. U avgustu je zabilježeno oko 40.000 noćenja, što je za 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu. I ove sezone najposjećeniji lokaliteti bili su Crno jezero, most na ĐurđevićaTari, vidikovac Ćurevac i prevoj Sedlo – kaže Abazović.

Nacionalni park “Durmitor” imao 21.300 posjetilaca

Direktor Nacionalnog parka (NP) “Durmitor” Pero Popović ističe da ove godine bilježe rekordnu posjećenost.

– Ukupan broj posjetilaca u prvih osam mjeseci je oko 21.300, što je za 41 odsto veća posjećenost nego prošle godine, a u odnosu na 2019. posjeta je negd‌je za oko četiri odsto viša. Radi se o rekordnoj godini po broju posjetilaca, a očekujemo i da će i postsezona biti dobra, što malo zavisi i od vremena. U svakom slučaju ispunjena su očekivanja što se tiče NP “Durmitor” a vjerujemo i samog Žabljaka. Posjetioci, pogotovo stranci, oduševljeni su i najviše ih privlače nestvarna ljepota Durmitora i kanjona Tare, planinarenje i rafting – navodi Popović.

On ističe da su i ove sezone, kao i u proteklih šest godina, na Žabljaku najbrojniji turisti sa tržišta Zapadne Evrope i to iz Francuske, Njemačke, zemalja Beneluksa, Italije, Španije i Velike Britanije. Abazović navodi da ove godine na Žabljaku bilježe povećan broj turista iz Izarela, i da su posebno brojniji od početka septembra. Domaćih turista najviše ima iz Srbije, a potom iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ove sezone TO Žabljak i Opština Žabljak prvi put su organizovali dva sporstko-rekreativna turnira, u tekbolu i košarci, koji su bili veoma posjećeni, a održavani su i tradicionalni festivali “Wild Beauty Art festival” i “Green International Film Fest” koji su, kaže Abazovića, ove godine bili najbolji od osnivanja, a imali su i tradicionalno prvenstvo u Dawnhill-u koji je organizovao Žabljačanin Boris Stijepović.

Ovog mjeseca planiraju nekoliko događaja za posjetioce i Abazović za 16. septembar najavljuje koncert Kikija Lesendrića i benda Piloti, a 14. i 15. septembra naučni skup koji će otvoriti predsjednik države Jakov Milatović.

Žabljak sa 18 ledničkih jezera, planinom i dva kanjona turistima nudi pješačenje, planinarenje, vožnju biciklom, rafting, paraglajding, te Abazović navodi da će se usmjeriti na sadržaje aktivnog turizma, izgradnju velikih hotela i na renoviranje skijališta Savin kuk, koje bi znatno pomoglo zimskoj turističkoj sezoni. Ruralni turizam je, prema njegovim riječima, u ekspanziji jer turisti žele da posjete seoska domaćinstva kojih trenutno u registru izdavaoca smještaja ima četrdesetak.

– Imali smo nekoliko puta i bazar domaćih proizvoda i nadamo se da ćemo sledeće godine naći lokaciju gd‌je će postojati bazar tokom cijelog ljeta kako bi lokalni proizvođači mogli da iznesu svoje autohtone proizvode, te proizvode domaće radinosti, od vune, tkanja, ali i kreme i druge preparate od ljekovitog bilja kojeg na području Durmitora ima u izobilju – kaže Abazović.

Planiraju i otvaranje nekoliko Eko-smart parkova na teritoriji opštine gd‌je će tursti moći sami da uđu i pomoću digitalnih mapa i QR kodova da vide sve kulturno-istorijske i prirodne znamenitosti i ponudu grada. Abazović navodi da izgradnju prvog parka ovog tipa očekuju u oktobru.

Direktor TO Žabljak ističe da su ove sezone jedino imali problem sa gužvom u saobraćaju, a kako bi ovaj segment unaprijedili, za sledeću sezonu rade na projektu osnivanja preduzeća parking servis.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad