Srbija

Na obuci kod Engleza: Šta uvježbavaju Velika Britanija, Ukrajina i tzv. Kosovo?

Foto: Getty

Ministarstvo odbrane tzv. Kosova je 18. januara održalo ceremoniju povodom ispraćaja kontingenta pripadnika KBS u Veliku Britaniju, gde će učestvovati u međunarodnoj vojnoj operaciji pod nazivom „Interfleks“, u kojoj između ostalog učestvuje i ukrajinska vojska.

Dan kasnije, povodom ispraćaja oglasila se i britanska ambasada u Prišitini, koja je na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Iks pozdravila ovaj potez i naglasila da je tzv. Kosovo „pružilo podršku i pokazalo solidarnost sa Ukrajinom od početka oružanog sukoba u ovoj zemlji“.

Šta je operacija „Interfleks“?

U pitanju je šifrovani naziv za međunarodnu vojnu misiju, pod vođstvom Velike Britanije, čiji je primarni cilj obuka Oružanih snaga Ukrajine. „Interfleks“ je zapravo naslednik prethodne operacije – „Orbital“, odnosno misije sa istim ciljem, koja se održavala u Ukrajini u periodu od 24. februara 2015. do 17 februara 2022. godine.

U sklopu „Orbitala“ britanski instruktori su obučavali ukrajinske trupe u domenu medicine, logistike, obaveštajnih poslova i pešadijskih zadataka radi „osiguravanja ukrajinskog teritorijalnog integriteta“. Iako se održavala u Ukrajini, obuka je obavljana daleko od DNR i LNR, a neposredno pred početak Specijalne vojne operacije, britanski instruktori su brže bolje napustili svoje kolege.

Što se tiče samog „Interfleksa“, misija je pokrenuta 9. jula 2022, nakon najave tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona da će „svaka četiri meseca (120 dana) biti obučeno 10.000 ukrajinskih vojnika“. Ovaj put, operacija je pokrenuta na teritoriji Velike Britanije, a akcenat je stavljen na uvežbavanje upotrebe sistema koje su isporučivani ukrajinskim trupama na frontu.

Tako su britanski instruktori učili Ukrajince kako da koriste protivoklopne sisteme NLAV, višecevne raketne lansere M270, tenkove „čelendžer 2“, a u međuvremenu je najavljeno i obučavanje mornarice, pomorske pešadije i pilota borbenih aviona. Uprkos svim naporima, broj od 10.000 obučenih Ukrajinaca dostignut je tek 16. februara 2023. godine, dakle nakon više od sedam meseci.

Takođe, upitno je koliko je obuka u okviru „Interfleksa“ bila korisna za ukrajinske trupe, imajući u vidu rezultate letnje „kontraofanzive“, tačnije katastrofalan učinak i ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici o čemu je već bilo reči.

Strani instruktori i uloga „Kosova“

Osim vojske Velike Britanije, u operaciji „Interfleks“ učestvuje i više od 1.000 instruktora iz Kanade, Novog Zelanda, Australije, Danske, Estonije, Finske, Nemačke, Litvanije, Letonije, Norveške, Holandije i Švedske, a kao što je već pomenuto od 19. januara pridružilo im se i 26 kolega iz tzv. Kosova.

Međutim, ovde treba postaviti pitanje šta to pripadnici jedne nelegalne formacije, koja nastoji da stekne status „oružanih snaga“, mogu da nauče svoju ukrajinsku braću po oružju, odnosno da li će zapravo instruktori KBS biti obučavani zajedno sa njima?

Stoga ovo može biti samo još jedan korak u procesu transformacije pomenute formacije u vojsku, uz konstantno naoružavanje iste. Podsećanja radi, američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil je tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 11. januara najavio da će SAD prihvatiti zahtev Prištine o isporuci protivoklopnih raketnih sistema „džavelin“.

Ako se vratimo malo dalje u prošlost, tj. u period neposredno pred početak ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, setićemo se da su SAD i Velika britanije u prvim paketima pomoći Ukrajini isporučili upravo „džaveline“ i sličan sistem švedsko-britanskog porekla NLAV.

Moglo bi se zaključiti da i u slučaju Ukrajine i tzv. Kosova, njihovi pokrovitelji sa Zapada primenjuju gotovo isti recept naoružavanja i obučavanja, sa ciljem suprotstavljanja Rusiji, odnosno Srbiji.

Naravno ne treba zaboraviti da ovo nije prvi put da članovi prištinskog bezbednosnog aparata sarađuju sa britanskom vojskom, jer kako kaže sam ministar odbrane tzv. Kosova, Ejup Maćedonci: „Velika Britanija je bila rame uz rame sa našom ‘republikom’ u svim fazama izgradnje ‘države’ i nastavlja da bude naš nezamenjivi partner“.

Lepo je što se Maćedonci, inače bivši pripadnik terorističke organizacije – Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), setio da su u obučavanju i naoružavanju OVK na prostoru Albanije, pored američke CIA i nemačkog BND-a, učestvovali i pripadnici britanske Specijalne vazdušne službe, čuvenog SAS (Special Air Service).

Opet vredi podsetiti da im tadašnja pomoć zapadnih instruktora nije mnogo pomogla u borbi sa Vojskom SRJ, koja se 1999. zasipana NATO bombama junački branila na Paštriku i Košarama i time zaustavila kopnenu invaziju iz Albanije. Interesantno je da je ovaj neuspeh OVK sličan učinku ukrajinskih trupa obučenih na zapadu tokom njihove letnje ofanzive 2023. u Zaporoškoj i Donjeckoj oblasti.

Ipak, postoji mogućnost da među 26 instruktora tzv. KBS ima i onih starijih, koji su bili pripadnici OVK pa bi oni svojoj ukrajinskoj braći mogli da prenesu znanje vezano za izvođenje terorističkih napada, gerilsko ratovanje, otmice i ubistva civila, pljačkanje privatne i crkvene imovine, kao i trgovinu organima.

Izvor: RT Balkan/Stefan Dobrić

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad