Svijet

NA DANAŠNJI DAN PRE 228 GODINA OTVOREN JE KOMPLETAN MUZEJ LUVR

Luvr (Musée du Louvre) je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. Nalazi se na desnoj obali Sene u Parizu, u prvom arondismanu. U muzeju je izloženo skoro 35.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. veka. Stalna postavka je izložena na površini od 60.600 m². Ukupan broj predmeta koji pripadaju muzeju je 380.000. Luvr je najposećeniji muzej u svetu, koga radnim danima poseti u proseku 15.000 turista na dan, od čega su 65% strani turisti.

Muzej Luvr se nalazi u Palati Luvr (Palais du Louvre) koja je začeta izgradnjom tvrđave u kasnom 12. veku u vreme vladavine Filipa II. Ostaci tvrđave su vidljivi u podrumu muzeja. Ova građevina je više puta proširivana i tako se formirala Palata Luvr koja je služila kao francuski dvor. Palata Luvr ima 3 krila: Rišelje, Viši i Denon.

Godine 1682. Luj XIV je odabrao dvorac u Versaju kao svoju rezidenciju, dok je Luvr ostao mesto gde je bila izložena kraljevska kolekcija umetničkih predmeta. Od 1692. tu je smeštena zbirka antičkih skulptura. Iste godine u Luvru je počela da radi Kraljevska akademija slikarstva i skulpture (Académie Royale de Peinture et de Sculpture). Na dogradnji Luvra je radilo više značajnih arhitekata (Lesko, Di Serso, Lemersje, Le Vo, Pero, Viskonti, Gužon i dr). Za vreme Francuske revolucije Nacionalna skupština Francuske je 1791. odredila da Palata Luvr treba da služi kao muzej u kome će se izlagati nacionalna remek dela.

Muzej je otvoren 10. avgusta 1793. kada je izloženo 537 slika, od kojih je većina pripadala konfiskovanoj kraljevskoj i crkvenoj imovini. Zbog strukturnih problema građevine Luvra muzej je bio zatvoren od 1796. do 1801. Pod Napoleonom kolekcije su znatno uvećane i sam muzej je dobio njegovo ime (Musée Napoléon). Posle Napoleonovog poraza kod Vaterloa mnoga opljačkana dela su vraćena prethodnim vlasnicima. Kolekcija je obogaćena u vreme vladavine Luja XVIII i Šarla X, dok je tokom Drugog francuskog carstva muzej dobio oko 20.000 novih eksponata. Nakon toga zbirke su se stalno obogaćivale donacijama i poklonima. Od 2008. kolekcije su podeljene u 8 kustoskih odeljenja: egipatske starine, bliskoistočne starine, grčke, etrurske i rimske starine, islamska umetnost, skulptura, dekorativne umetnosti, slikarstvo, grafike i crteži.
Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umetničkih zbirki na svetu. U njemu se nalazi više od 38.000 umetničkih dela izloženih na 72.735 m², a procenjuje se da bi posetiteljima trebalo oko pet nedelja da na odgovarajući način pregledaju sva dela. Vrlo bogate muzejske kolekcije podeljene su na 8 odeljaka: egipatski, bliskoistočni, grčki, etruščanski i rimski antikviteti, te islamska umetnost, slike, skulpture, predmeti primenjenih umetnosti, grafike i crteži. Sa preko 8 miliona posetilaca, Luvr je najposećeniji muzej na svetu.

Muzej sadrži neprikosnovenu i najopsežniju zbirku egipatske i antičke umetnosti uključujući grčku, etruščansku, rimsku, islamsku i orijentalnu umetnost. U njemu se nalazi i zbirka umetničkih predmeta i stilskog pokućanstva, te neprocenjiva galerija slika svih evropskih naroda i umetničkih razdoblja do kraja 19. veka. Najpoznatije umetničko delo izloženo u Luvru je Da Vinčijeva slika Mona Lisa.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad