Portal ODBRANA

Identitet

Na današnji dan počeo Prvi svetski rat, veliko stradanje Srba

Na današnji dan, pre 108 godina, predsednik Vlade Srbije Nikola Pašić primio je u Nišu, u hotelu Evropa, telegram kojim je Austro-ugarska objavila rat Kraljevini Srbiji. Ispostaviće se da je time počeo Prvi svetski rat, najveći dotadašnji sukob u istoriji sveta.

Austro-ugarska je uputila objavu rata tačno mesec dana nakon što je Gavrilo Princip ubio vojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu.

Najpre se verovalo da je Pašić primio depešu u dvorištu niškog hotela Orijent, koji je srušen 70-tih godina prošlog veka i na čijem mestu je sada hotel Ambasador.

Međutim, trojica istoričara niškog Istorijskog arhiva pre nekoliko godina otkrila su zabelešku koja pokazuje da je ultimatum Srbiji, kojim je počeo Veliki rat, primljen u hotelu Evropa. On se nalazio na mestu sadašnje zgrade glavne Pošte u Ulici Vožda Karađorđa, tada Pirotskoj ulici.

U zabelešci telegrama se navodi da je stigao 28. jula 1914. godine i da ga je primio pisar Momčilo D(Đ)urašković. Do sada je bilo malo poznato da je na tekst ultimatuma Nikola Pašić odgovorio: “To smo i očekivali” – rekao je istoričar i arhivista Boban Janković.

Ta zabeleška datira iz 1934. godine, a u njoj piše i da je Pašić dobio telegram između 12 i 13 sati, kao i da je sala bila puna “beogradskog sveta”. U Nišu su u to vreme zasedale i Vlada i Narodna skupština, pa se smatra da je bio ratna prestonica Kraljevine Srbije od 26. jula 1914. do 16. oktobra 1915. godine.

Još jedan dokument važan za istoriju donet je kasnije, 7. decembra, u Nišu, tačnije u Oficirskom domu. Reč je o Niškoj deklaraciji, u kojoj su formulisani ratni ciljevi i izneta ideja o posleratnom ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad