Identitet

Na današnji dan 1914. godine otpočela je bitka na Ceru

Bitka na Ceru je bila deo prve austrougarske ofanzive na Srbiju i izbila je u noći između 15. i 16. avgusta kada su delovi srpske Kombinovane divizije I poziva naišli na austrougarske izvidnice ulogorene na padinama Cerske planine u blizini sela Tekeriš.

Foto: Wikimedia Commons

Do prvog sukoba na Ceru došlo je na današnji dan unoći između 15. i 16. avgusta 1914. godine, kada se austrougarski osmi korpus koji je bio deo austrougarske pete armije, sukobio sa srbskom kombinovanom divizijom koje je bila sastavni deo srpske armije drugog poziva.

Drugom srbskom armijom komandovao je Stepa Stepanović, dok je austrougarsku petu predvodio general Frank. Zatekavši žestok otpor kod Tekeriša, Frank je uputio pismo načelniku glavnog štaba austrougarske vojske Hencedorfu, da mu je neophodna pomoć 6 i 2 armije, koju je na kraju i dobio.

Stepa Stepanović je otpočeo sa zauzimanjem strateški važnih položaja na planini, kao što su Trojan i Kosanin grad. Kada ih je sa uspehom zauzeo, ofanziva na Austrougare je nastavljena da bi već do 24. avgusta, Austrougari bili proterani u potpunosti iz Srbije, preko Save.

Povodom ove bitke juče je održan počasni marš na Ceru koji se završio u Tekerišu gde je bila organizovana manifestacija. Njoj je prisustvovao veći broj ljudi.

Foto: Odbrana
Foto: Odbrana

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad