Društvo

MVP: Šest crnogorskih državljana prešlo granicu sa Jordanom, čekaju letove ka Crnoj Gori

Foto: Borba

Oni nisu bili u mogućnosti da iz grada Eliat na jugu Izraela dođu do Tel Aviva, odakle je bio organizovan let.

Šest crnogorskih državljana, koji iz bezbjednosnih razloga nisu mogli doputovati do Tel Aviva na let, jutros je oko 10 časova prešlo granicu sa Jordanom.

Oni su se nalazili u gradu Eliat, na jugu Izraela.

To je, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), realizovano shodno diplomatskoj intervenciji u saradnji sa počasnim konzulima Crne Gore u Izraelu, Nimrodom Rinotom i Jordanu, Nauri Ibrahimom.

“Po prelasku granice, u Jordanu ih je sačekao počasni konzul Nauri, koji je organizovao transfer do najbližeg aerodroma u gradu Akaba, odakle će se, bez bezbjednosnog rizika, komercijalnim letovima, uputiti ka Crnoj Gori.

Evakuacinim letom koji je realizovan u toku prethodne noći u Crnu Goru je iz Tel Aviva doputovao 101 putnik, među kojima je bilo 50 državljana Crne Gore i 51 državljanin osam zemalja: Albanije, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije i Švedske.

Putnike je na aerodromu dočekao državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Robert Markić.

“MVP izražava zadovoljstvo što su zajednički napori svih aktera uključenih u pripremu i realizaciju evakuacionog leta dobili puni smisao bezbjednim povratkom u svoju zemlju svih državljana Crne Gore koji su to željeli. Dodatno i zbog toga što je otvorena i iskorištena mogućnost da im se na letu pridruže državljani drugih, partnerskih i prijateljskih zemalja, čime je Crna Gora pokazala posvećenost jačanju bilateralnih odnosa, jednako važnih u vremenima afirmacije zajedničkih, pozitivnih inicijativa, kao i u vremenima kada je potrebno pružiti pomoć i ruku saradnje”, kazali su.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad