Svijet

Muslimani iz SAD uslovili Bajdena: Osudi izraelske zločine u Gazi, inače gubiš našu podršku

Foto: Borba

Organizacija američkih muslimana “Nacionalni muslimanski demokratski savjet“ i pojedini aktivisti Demokratske partije, saopštili su danas da će raditi na mobilizaciji muslimanskih glasača u SAD da uskrate donacije i glasove za ponovni izbor predsjednika Džozefa Bajdena 2024, osim ako ne bude preuzeo “hitne korake“ da obezbijedi prekid vatre u Gazi.

Nacionalni muslimanski demokratski savjet, koji uključuje lidere Demokratske partije iz država koje će, kako se navodi, vjerovatno odlučivati o izborima, kao što su Mičigen, Ohajo i Pensilvanija, pozvao je Bajdena da iskoristi svoj uticaj na Izrael, kako bi posredovao u prekidu vatre.

U otvorenom pismu pod naslovom “Ultimatum prekida vatre 2023“, muslimanski lideri u SAD su se obavezali da će mobilisati muslimanske glasače da “zaustave podršku ili glasove za svakog kandidata koji podrži izraelsku ofanzivu na palestinski narod“.

„Bezuslovna podrška vaše administracije, koja obuhvata finansiranje i naoružanje, odigrala je značajnu ulogu u održanju nasilja koje uzrokuje civilne žrtve i narušila je povjerenje birača koji su ranije vjerovali u vas“, kaže se u pismu.

Kako navodi Rojters, ovo pismo poslednji je znak rastućeg nezadovoljstva među arapskom i muslimanskom zajednicom u SAD, nakon što je Bajden odbio da osudi izraelske napade na Pojas Gaze u kojima je, prema podacima medicinskih vlasti u Gazi, do ponedeljka ubijeno 8.306 Palestinaca, od kojih 3.457 djece.

Izvršni direktor Savjeta za američko-islamske odnose u dolini Sakramenta (CAIR), Basim Elkara, rekao je da bi glasovi muslimana mogli biti presudni za Bajdena na izborima 2024, ukoliko bude kandidat Demokrata.

On je ukazao na to da je na izborima 2020, 16 elektorskih glasova Mičigena osvojeno malom razlikom od samo 2,6 odsto.

Muslimani u Minesoti, koju bi Bajden sutra trebalo da posjeti, prošle nedelje izdali su sličan ultimatum o prekidu vatre, i najavili protest tokom Bajdenove posjete.

Prema podacima CAIR-a, oko 70 odsto muslimana u SAD glasalo je za Bajdena 2020.

(Politika)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad