Politika

Mrtva je država: Hrvatski ministar u sred Crne Gore citira ustašu u mantiji Alojzija Stepinca – „SVAKI KAMEN U BOKI GOVORI HRVATSKI“

Foto: Borba

Hrvatski ministar odbrane u sred Crne Gore citirao je ozloglašenog ustašu Alojzija Stepinca koji tvrdi da svaki kamen u Boki Kotorskoj govori hrvatski.

On je to objavio na svom Facebook profilu.

Povodom obilježavanja Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u Generalnom konzulatu Hrvatske u Crnoj Gori razgovarali smo o položaju Hrvata, s naglaskom na važnost saradnje u rješavanju otvorenih pitanja kako bi se obezbijedila zaštita prava i interesa hrvatske zajednice u Crnoj Gori, napisao je u svojoj objavi na Fejsbuku hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić, piše Aloonline.me.

„Sveta misa u crkvi sv. Tripuna, zaštitnika Kotora i Bokeljske mornarice čiju viševjekovnu tradiciju čuvaju Hrvati kao i Svečana akademija te koncert povodom obilježavanja Dana hrvatskog naroda, snažan je podsjetnik na važnu ulogu hrvatske tradicije, kulture i identiteta koji su neizostavni dijelovi povijesne i kulturne baštine Crne Gore, o čemu svjedoči i rečenica Blaženog Alojzije Stepinca “Svaki kamen u Boki Kotorskoj govori hrvatski”, kaže se u objavi hrvatskog ministra.

Skandal za skandalom obilježio je posjetu hrvatskih ministara Crnoj Gori a do momenta pisanja ovog teksta apsolutno nikakve reakcije od strane zvanične Podgorice nije bilo.

Poznato je da zvanični Zagreb nikada nije javno pretendovao na teritoriju Crne Gore, konkretno Boke Kotorske, međutim i dalje se čuju šumovi pojedinaca koji tvrde da je Boka istorijski bila hrvatska teritorija. Stoga, ukoliko ministar odbrane naših „dragih komšija“ citira ustašku u mantiji Alojzija Stepinca koji kaže da svaki kamen Boke Kotorske govori hrvatski, zar ne bi potencijalno mogao da pomisli da je Boka teritorija Hrvatske te da krene u njeno osvajanje?

Da sve bude još gore, ovo sve dolazi samo par sati nakon što su pripadnici ustaškog HOS-a (Hrvatske Odbrambene Snage) poručile da će doći po brod „Jadran“ oko kojeg se Crna Gora i Hrvatska spore.

П

Ponavljamo, zvanične reakcije Podgorice povodom ovoga nije bilo čime se postavlja pitanje, je li Crna Gora uopšte diplomatski spremna da odgovori na ove sramne poruke ministara i HOS-ovaca ili će da ćuti na prijetnje i promovisanje ustaša kroz Crnu Goru?

A Crnogorci kao Crnogorci, samo ćute i gledaju: Ko je bio Alojzije Stepinac koga u sred Crne Gore citira hrvatski ministar

„Apostolski vojni vikar“ zloglasne ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) proglašen krivim zbog podržavanja i podstrekivanja ustaša na monstruozne zločine u vrijeme Drugog svetskog rata, ali ocjene o njegovoj ulozi su i danas toliko suprotstavljene da dovode do verbalnih ratova, prenosi Kurir.

Tako i Politika i Borba tog vremena 19. septembra pišu da je „sud usvojio predlog javnog tužioca Jakova Blažovića da se sprovede istraga i podigne optužnica protiv Stepinca“. Kako se navodi u tekstovima, nadbiskup je „neposredni učesnik, podstrekač i pomagač u radu terorističke organizacije koja je imala rukovodeću ulogu u mnogobrojnim zločinima ustaško-križarskih grupica“, a često ga nazivaju i „ustaša u svešteničkoj odori“.

Tadašnja beogradska Borba 25. septebra 1946. godine piše da je Stepinac optužen što je kao učesnik, pomagač i podstrekač centralne ustaško-križarske terorističke grupe optuženog Lisaka, Šalića i družine pomagao i podstrekivao uopšte organizovanje i zločine ustaško-križarskih grupa u zemlji;

Što je sarađivao sa okupatorom, najuže sarađivao i pomagao takozvanu NDH, Antu Pavelića i ustaše;

Što je organizator prevođenja Srba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini na katoličanstvo;

Što je kao ‘apostolski vojni vikar’ u ustaškim i drugim vojnim bandama Pavelića organizovao ‘vojno dušobrižništvo’ postavljajući u njega stotine sveštenika koji su podstrekivali ustaše i druge na mržnju, borbu i zločine protiv hrvatskog i ostalih naroda Jugoslavije i njihove oslobodilačke borbe;

Što je u dogovoru s Pavelićem sakrio arhivu ustaškog ministarstva inostranih poslova i druge zločinačke ustaške dokumente u nadbiskupskom dvoru.“

FOTO: Profimedia

„Blaženi“ Stepinac smatrao da je ustaša Ante Pavelić poglavar države i da sveštenstvo i narod treba da služe poglavniku!

Pa ipak, optuženi Stepinac je nehotice dao nekoliko priznanja, koja bacaju punu svjetlost na cio njegov izdajnički rad i držanje.

Tako je rekao da je Pavelića smatrao za poglavara države i da je baš zbog toga pozvao narod i sveštenstvo da služe poglavniku. (…) U toku rata i neprijateljske okupacije optuženi Stepinac stupio je u političku saradnju sa neprijateljem, pružajući mu za sve vrijeme pomoć. Već 12. aprila 1941, kada su se još vodile borbe sa okupatorom, on je kao hrvatski mitropolit posjetio ‘vojskovođu’ Slavka Kvaternika i čestitao mu uspostavljanje NDH. Nekoliko dana zatim bio je i u službenoj posjeti kod Pavelića. Tako je svojim stavom gurnuo veliki broj sveštenika i vjernika na put koji je vodio u izdaju otadžbine i u mnoge ratne zločine. (…)

FOTO: Ante Pavelić

Svoj zločinački stav optuženi Stepinac pokazuje i prilikom takozvanog prekrštavanja Srba na katoličku veru. Posle tih masovnih prekrštavanja ustaše su na prevaru pobile desetine hiljada tih Srba i opljačkale njihovu ličnu i crkvenu imovinu. On je ta prekrštavanja odobravao i time davao podstreka ustašama za dalje vršenje zločina.

Početkom 1942. Vatikan postavlja optuženog Stepinca za apostolskog vojnog vikara Pavelićevih ustaša i domobrana. Optuženi Stepinac prima se te dužnosti i tako postaje najviši vojni sveštenik Pavelićeve vojske, sveštenik kome su podređeni svi ostali vojni sveštenici. Javni tužilac izlaže niz primera o radu tih vojnih sveštenika, iz čijih su se redova regrutovali najkrvoločniji ustaški koljači, kao što je bio, na primer, fratar Filipović u Jasenovcu, a bilo je i drugih. Optuženi Stepinac svim silama radi na jačanju zločinačkog ustaškog duha u Pavelićevoj vojsci i jačanju ratnog napora okupatora.“

Hrvati žele da ga kanonizuju, SPC ne da

Hrvatski katolici pokrenuli su proces kanonizacije Alojzija Stepinca u sveca, međutim, to pitanje je u Rimokatoličkoj crkvi i dalje u fioci.

Papa Francisko nije želio da potpiše taj akt, što ukazuje da nije stavljena tačka na ovaj slučaj

„Proces proglašenja Stepinca za sveca je trenutno storniran, ali kada dođe sledeći papa, proces će vjerovatno biti nastavljen. Taj proces je za Katoličku crkvu veoma bitan, jer oni žele da za sveca proglase Papu Pija HII koji je stolovao u Vatikanu tokom Drugog svjetskog rata, ali prije njega treba kanonizovati neku ličnost iz tog perioda, a Stepinac je za to najpogodniji“, istakao je istoričar Ljubodrag Dimić za „Večernje novosti“ prošle godine.

Dodao je da je proces kanonizacije Stepinca sada zaustavljen i zbog spoljnopolitičkih okolnosti u koje ubraja jačanje islamskog faktora, migracije, ali i krizu u Ukrajini, čiji će rezultat biti značajan za dalji tok proglašenja hrvatskog kardinala za sveca.

Stepinac je proglašen blaženim, a Rimokatolička crkva je pokrenula i proceduru njegove kanonizacije, čemu se Srpska pravoslavna crkva žestoko usprotivila, jer ga smatra odgovornim za zločine nad Srbima u Hrvatskoj za vreme NDH i Ante Pavelića.

Izvor: Borba

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad