Svijet

Moskva zapretila Tokiju: Uzvratićemo ako isporučite rakete Kijevu

Foto: Getty

Rusija će takvu pomoć u daljem “pumpanju” Oružanih snaga Ukrajine oružjem smatrati saučesništvom Tokija u krivičnim delima Kijeva, istakao je vršilac dužnosti direktora departmana za Aziju ruskog Ministarstva spoljnih poslova Sergej Žestkij

Rusija je upozorila Japan na posledice zbog isporuke američkih raketa za protivvazduhoplovne sisteme “patriot”, koje mogu da se nađu u Ukrajini, izjavio je vršilac dužnosti direktora departmana za Aziju Ministarstva inostranih poslova Rusije Sergej Žestkij.

“Kada je u decembru 2023. godine administracija Fumia Kišide ublažila nacionalne propise o izvozu vojnih proizvoda, kako bi Americi isporučila rakete ‘patriot’ proizvedene po licenci u Japanu, Tokio je direktno upozoren preko ambasadora u Moskvi Akire Mutoa, da ne sumnjamo da je krajnji korisnik – kijevski režim”, kazao je Žestkij.

On je naveo da će Rusija isporuku oružja Ukrajini smatrati saučesništvom u zločinima kijevskog režima.

Osim toga, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je pozvalo japanskog ambasadora  na razgovor o situaciji u Ukrajini.

Bela kuća je krajem decembra potvrdila da je Tokio odlučio da SAD isporuči rakete, izjavivši, da će to omogućiti veću bezbednost Japana kao i učvršćivanje mira i stabilnosti u Indijsko-pacifičkom regionu.

Japanska ambasada je nakon sastanka ambasadora Akira Mutoa sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Andrejem Rudenkom potvrdila da rakete koje se isporučuju Vašingtonu “neće biti korišćene u Ukrajini”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad