Region

Moskva upozorava: NATO sajber centar za hibridno ratovanje u Albaniji, ugrožen Balkan

Foto: © Elements.envato.com

Alijansa planira da otvori sajber centar koji bi trebalo da potpomogne stvaranju negativnog imidža Rusije, kaže Marija Zaharova

NATO i Evropska unija proširuju teritoriju na kojoj se nalaze njihovi sajber centri usmereni protiv Rusije, a sada je u planu i izgradnja jednog takvog centra u Albaniji, otkrila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je upozorila da bi se “na taj način na Balkanu – regionu za koji su karakteristični unutarpolitički problemi, mogao pojaviti još jedan izvor hibridnih pretnji”.

Kako objašnjava Zaharova, akcenat ovakvih sajber centara će biti na Rusiji, koja je za Amerikance “jedna od glavnih pretnji po američku stabilnost u digitalnoj sferi”.

Zaharova je podsetila da je 2017. u Helsinkiju bio otvoren Evropski centar za borbu protiv hibridnih pretnji. Analizirajući njegov rad, ruski vojni stručnjaci su došli do zaključka da “finski centar sprovodi kompleks aktivnih mera u vojnoj, političkoj, diplomatskoj, ekonomskoj, informacionoj, medicinskoj i drugim sferama kako bi narušio pozitivan imidž Rusije”.

Upravo jedan ovakav sličan centar, NATO razmišlja da otvori u Albaniji, upozoravaju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad