Srbija

Moskva: Srbi i pravoslavlje uvijek bili kost u grlu Zapada

Foto: canva stock

Srpska pravoslavna crkva postala je meta agresije kolektivnog Zapada, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Komentarišući optužbe člana britanskog parlamenta Ališe Kerns i američkog generala u penziji Veslija Klarka protiv Srpske pravoslavne crkve da je navodno učestvovala u švercu oružja na sever Kosova i Metohije, Zaharova je istakla da je uvlačenje crkve u sukob povezano sa zapadnim trendom i politikom.

„Oni uništavaju pravoslavlje u cijelom svijetu. Oni čine sve da napadnu pravoslavlje. Ja to ne bih nazvala hibridnim napadom – to je direktna agresija Zapada na pravoslavlje. Oni su ranije djelovali iz potaje, sada djeluju direktno. Proteruju pravoslavne svještenike, hapse ih, privode, ispituju, bave se unutrašnjim provokacijama koristeći se različitim metodama za podstrekivanje sukoba koje nisu samo van pravnih okvira, nego i izvan granica morala, etike“, kazala je ona, istakavši da je u toku progon ljudi koji ispovedaju pravoslavlje.

Zato, kako dodaje, ne iznenađuje to što je i SPC postala objekat usredsređene agresije kolektivnog Zapada.

„Mogu samo da potvrdim ono što na Balkanu i u tom regionu najbolje znaju – Srbi su vjekovima prisutni na toj teritoriji i pravoslavlje takođe vjekovima tamo postoji, a to je uvek bilo kost u grlu zapadnih sponzora kosovsko-albanskih separatista. To je takođe veoma važan faktor. Zato ovde treba sagledati i konkretan regionalni aspekt ove situacije i obratiti pažnju na svetsku tendenciju sa stanovišta agresije kolektivnog Zapada prema pravoslavlju i pravoslavcima“, zaključila je Zaharova.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad