Portal ODBRANA

Svijet

Moskva: Britanci poslali „arogantnu notu“ za dvojicu britanskih državljana osuđenih na smrt u DNR; Nije bilo znakova dijaloga

London se obratio Moskvi u vezi Britanaca osuđenih na smrt u DNR, i pritom je poslao „arogantnu“ notu, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin, prenose RIA Novosti.

Foto: Borba

– Što se tiče te dvojice momaka, plaćenika koji su u sastavu ukrajinske vojske ratovali protiv Donjecka, mogu da kažem da su nam se Britanci obratili, poslali su notu, ali notu koja je sastavljena od izuzetno arogantnih, poučnih izraza, tako da ne izaziva u nama želju da sarađujemo po tim pitanjima. Tu nema poziva na dijalog, nego arogantan poziv u duhu da smo mi dužni da poštujemo njihova prava. Tamo je mnogo toga napisano šta smo mi dužni da uradimo. Nisam video nikakve znakove dijaloga – rekao je ambasador za televiziju „Rusija 24“.

U Donjecku su 9. juna na smrt osuđena tri stranca zarobljena u Mariupolju – dvojica britanskih državljana Šon Piner i Ejden Aslin, kao i marokanski državljanin Sadun Brahim. Sva trojica su priznali krivicu za ukrajinsku oružanu agresiju usmerenu na preuzimanje vlasti u DNR.

„Prevareni smo, napustili su nas i Kijev i London“

Britanski državljani Šon Piner, Ejden Ejslin i Marokanac Sadun Ibrahim proglašeni su krivim i osuđeni na smrt. U ekskluzivnom intervjuu za RT od pre nekoliko dana, koji je obavljen neposredno pre nego što je izrečena kazna, Piner i Ejslin su izrazili žaljenje zbog svoje odluke da se bore na strani Kijeva.

Piner i Ejslin su uhvaćeni u Mariupolju u aprilu, pošto su ruske trupe i trupe DNR odsekle brigadu ukrajinskih marinaca kojoj su bili priključeni. Britanska vlada je zahtevala da se prema Ženevskim konvencijama tretiraju kao ratni zarobljenici, uprkos tome što formalno nisu u ratu sa DPR. Međutim, DPR je istakla da se konvencije odnose samo na uniformisane vojnike nacionalne vojske, a ne na strane plaćenike.

Piner je upozorio sve strance koji razmišljaju da se pridruže Ukrajini da „ne ulaze u rat koji stvarno ne razumeju” i pozvao plaćenike da prihvate činjenicu da im se može suditi, da – u najgorem slučaju – mogu dobiti smrtnu kaznu, i upozorio ih da se ne žale kada se to dogodi.

(Novosti)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad