Društvo

Morska voda dobrog kvaliteta, analizirano 109 lokacija

Institut za biologiju mora Kotor sproveo je analizu u periodu od 13. do 16. septembra ove godine, a rezultati su pokazali da je na 80,7 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta.

Foto: Dan

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 109 lokacija, koju je Institut za biologiju mora Kotor sproveo u periodu od 13. do 16. septembra ove godine, pokazali su da je na 80,7 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 7,3 odsto lokacija dobrog, dok je na 11,9 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kako navode iz Morskog dobra, rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, to jest da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

– Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje, kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: “odlične”, “dobre”, “zadovoljavajuće” i “loše”, saopšteno je iz Morskog dobra.

– U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno devet lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih sedam, dok je na dvije lokacije ona bila zadaovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na devet lokacija voda bila odličnog, na dvije lokacije dobrog i na tri zadovoljavajućeg kavliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 14 ona bila odličnog, na četiri dobrog, a na tri zadovoljavajućeg kvaliteta, piše u saopštenju.

U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 17 dok je na jednoj bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 10 lokacija u opštini Bar, dobrog na jednoj lokaciji, te zadovoljavajućeg kvaliteta na četiri lokacije u ovom gradu.

Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je na njih 31 voda bila odličnog kvaliteta, a na jednoj lokaciji dobrog kvaliteta, kažu u Morskom dobru. 

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode, kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.me koja je dostupna na našem i engleskom jeziku.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad