Vijesti

Monstat: Za godinu dana cijene porasle više od 3.8 odsto

Potrošačke cijene su u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku bile više 3,8 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.

Foto: Podunavlje.info

Kako su kazali, najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena cipela i ostale obuće, goriva i maziva za motorna vozila, odjeće, ulja i masti, hljeba i žitarica, farmaceutskih proizvoda.

Dodaju i da su cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru u odnosu na septembar bile u prosjeku više 0,7 odsto.

“Potrošačke cijene u periodu od januara do oktobra su, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku bile više dva odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u oktobru je, u odnosu na septembar, zabilježen rast cijena u grupama odjeća i obuća 8,3 odsto, prevoz 2,2 odsto, zdravlje 0,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i ostala dobra i usluge po 0,2 odsto”, naveli su iz Monstata.

Pad cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 4,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,2 odsto i obrazovanje 0,1 odsto.

“Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale”, zaključuju iz Monstata.

(Borba)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad