Politika

Monstat do juče nije dobio zahtjev ni jedne opozicione partije da učestvuje u popisnim komisijama

Foto: Borba

Monstat do juče nije dobio zahtjev ni jedne opozicione partije da učestvuje u popisnim komisijama koje će kontrolisati predstojeći popis stanovništva, potvrđeno je Televiziji Crne Gore.

Sve su prilike i da neće, jer opozicione partije tvrde da je sada besmisleno da kontrolišu taj proces, pa poručuju da neće odustati od bojkota ukoliko se popis ne odgodi.

Nakon što je iz Monstata saopšteno da im je prihvatljivo da opozicione stranke imaju svoje predstavnike u popisnim komisija, na adresu te institucije iz ovih partija do danas nije stigao nijedan zahtjev za kontrolu predstojećeg popisa.

Da je poziv Monstata opoziciji zakasnio, smatraju Socijaldemokrate i Liberalna partija.

Nikola Zirojević iz SD-a kaže da sada potpuno apsurdno djeluje poziv Monstata sada kad je, kako kaže, gotov sav posao.

„Oni sad nas pozivaju kad se ništa od mehanizama kontrole koje smo mi tražili ne može implementirati za ovako kratak vremenski rok“, dodao je on.

Slično misli i Vatroslav Belan iz Liberalne partije.

„Ne znam koliko taj zahtjev u ovom trenutku može promijetini situaciju. Mjesec dana pričamo i dobijamo odgovore da je sve spremno i da je sve u skladu sa zakonom i da ne postoji mogućnost da sada u ovom trenutku opozicija bude uvažena na način kako je opozicija 2011. godine bila uvažena“, smatra Belan.

S druge strane, jedan od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević kazao je da stiče utisak da opozicija ne želi da kontroliše predstojeći popis i poručuje da njegova partija nema ništa protiv da opozicionari bude uključeni u popisne komisije.

Na to su u reagovanju iz DPS-a pozvali Kneževića i Andriju Mandića da kao predstavnici nove većine zatražeodgađanje popisa od vlade. U suprotnom ni DPS, ni ostale opozicione partije neće odustati od bojkota popisa.

„Apsolutno ostajemo pri stavu da popis treba bojkotovati, to jest ostajemo pri stavu da popis treba odgoditi“, poručuje Zirojević.

Belan tvrdi da da Monstat i oni koji u ovom trenutku zagovaraju da opozicija može biti dio popisnog procesa samo priznaju da do odlaganja mora doći.

„To bi bio jedan društveno odgovoran potez prema crnogorskom društvu i popisu kao veoma važnom procesu“, zaključio je on.

Na odgađanje popisa koji bi trebao da bude od 1. do 15.novembra ranije je pozvalo i pet nacionalnih vijeća manjinskih naroda.

Da bi popis trebalo da se realizuje u skladu sa međunarodnim standardima, ali čim se u državi okonča politički zastoj, nedavno su poručili i iz Evropskog parlamenta.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad