Politika

Momirović: Veliki projekti u Srbiji za brže veze sa Evropskom unijom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović započeo je zvaničnu posetu Briselu tokom koje će zvaničnike Evropske unije informisati o velikim infrastrukturnim projektima koje Srbija sprovodi kako bi se što pre integrisala i povezala sa Evropskom unijom.

Foto: Kurir

Momirović će u Briselu razgovarati i o drugim reformama na putu evrointegracija Srbije, kao što su reforma u oblasti vladavine prava i pravosuđa.

“Naše strateško opredeljenje je da postanemo članica Evropske unije i nećemo se zaustaviti dok ne ispunimo celu agendu”, poručio je Momirović.

Prvog dana posete sedištu Evropske unije, Momirović se sastao sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, evroposlanikom Andorom Delijem i direktorom evropske izvršne Agencije za infrastrukturu, klimu i životnu sredinu Dirkom Bakersom.

Na pitanje Tanjuga o napretku Srbije u okviru infrastrukturnih projekata koji su sufinansirani iz fondova Evropske unije, Momirović konstatuje da Srbija trenutno gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, a da je projektovana izgradnja više od 1.200 kilometara.

U fokusu sastanaka u Briselu, rekao je Momirović, biće upravo dva najznačajnija projekta koje Srbija trenutno gradi, a to su železnički Koridor 10 i Auto-put mira.

“Auto-put mira, od Niša do Prištine, neće doneti samo ekonomsku perspektivu, nego će doneti i dugoročnu političku stabilnost u celom regionu Balkana. Mi to dugujemo našim građanima. Dugujemo da oživimo ceo taj deo naše države i uveren sam da smo na dobrom putu”, rekao je Momirović.

Momirović ocenjuje da je Srbija već uradila veliki posao otvarnjem pregovora sa Evropskom unijom o grantovima u iznosu između 300 i 450 miliona evra za brzu prugu, koja će transportno povezati Srbiju za Evropsku uniju, ali i poboljšati robni i putnički saobraćaj unutar države.

“To je ključan, a verovatno i najveći projekat za Srbiju”, rekao je Momirović.

Kada je reč o Auto-putu Niš – Priština, Momirović je rekao da je počela izgradnja prvih pet kilometara od Niša i da se radovi nastavljaju.

Drugog dana posete Briselu, Momirović će se sastati sa komesarom Evropske unije za proširenje Oliverom Varheljijem

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad