Svetinje

Mitropolit Joanikije: U ovom svijetu je zavladalo mnogo besmisla i prostakluka!

Ako pravoslavci žive kako valja jevanđelski, svaki dan života je ispunjen smislom i cio život naš se ispunjava smislom i velikim, dubokim duhovnim sadržajem i to treba i da svjedočimo, jer u ovom svijetu je zavladalo mnogo besmisla i prostakluka, besjedio je danas na Sretenje mitropolit Joanikije.

Foto: Vijesti

Mitropolit je služio jutros liturgiju u manastiru Svetog Nikole na Vranjini na Skadarskom jezeru.

U liturgijskoj besjedi mitropolit Joanikije je rekao da je Simeon Bogoprimac u trenutku kada se susreo sa Bogomladencem Hristom znao da u tom momentu vrhuni cijela njegova služba koju je dugo decenija vršio i da se ispunjava smisao njegovoga zemaljskoga života.

– On je primio Hrista, ne samo na ruke nego ga je primio u svoje srce i tada se veliki Božji blagoslov izlio na njega. Sveti Simeon je trebao da blagoslovi novorođenče, i blagosiljao ga je, a zapravo, on je primio blagoslov od Bogomladenca, kao što je i pisano da veći blagosilja manjega. Bogomladenac Hristos je veći od svih drugih, pa i od velikog Svetog Simeona Bogoprimca- istakao je mitropolit.

Dodao je da se Sretenje računa i kao Gospodnji i prevashodno kao Bogorodičin praznika.

– Presveta Djeva je donijela Bogomladenca Hrista u hram, jer je i za majke bilo propisano da se za njih čita molitva i da i one dobiju u četrdeseti dan poslije rođenja blagoslova -objasnio je on.

Kazao je da hrišćanin, prosto, ne može da živi bez bogosluženja.

A- ko nije u prilici da ode u hram na bogosluženje, on može poslužiti Bogu svojom molitvom, bogorazmišljanjem i pokajanjem. Može, zapravo, služititi Bogu svuda i na svakom mjestu. Tako je život hrišćana neprestano bogosluženje. I kad su u svome domu, i kad su na putu, i kad su na poslu, i prilikom svakog susreta sa bližnjima, jer je sav život njihov zakvašen Duhom Svetim. Tako treba da živimo i dostižemo smisao života- dodao je on.

Naglasio je da su svi višedecenijski trudovi iz života Svetog Simeona dobili svoj smisao u susretu s Hristom Bogomladencem.

– Tako i mi hrišćani vjerujemo da je život naš prepun smisla. I zaista, I obesmišljava se sve. Ko nosi taj smisao? Gospod Isus Hristos, On je smisao. I ako smo sa Njime i naš život dobija puni i pravi smisao- zaključio je mitropolit Joanikije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad