Društvo

Mitropolit Joanikije poručio: Slogom se osvaja sloboda

Foto: Mitropolija

Naglasio je da je hram na Nožici i po svojoj starijoj i novijoj istoriji zaslužio da se tu saberu Vasojevići, da tu bude njihov veliki sabor i bratski okup na dan Svetoga Aleksandra Nevskog

Treba uvijek imati u vidu da je naš narod poslije Kosovske bitke shvatio da je najvažnije da očuva svoju svetu pravoslavnu vjeru, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na praznik prenosa moštiju Svetog Aleksandra Nevskog, zavjetnu slavu Vasojevića, gdje je služio liturguju u Crkvi Svetog Arhangela Mihaila – Vasovoj crkvi na Nožici. Nakon blagosiljanja slavskog kolača mitropolit Joanikije je u arhipastirskoj besjedi Vasojevićima čestitao slavu i istakao da je sloga uvijek bila sredstvo kojim je naš narod osvajao slobodu.

– Ono što treba uvijek imati u vidu kada se sabiramo ovdje na Nožici u crkvi vojvode Vasa, da je naš narod poslije Kosovske bitke shvatio da je najvažnije da očuva svoju svetu pravoslavnu vjeru, jer je bio porobljen od inovjernih naroda i da sačuva veliko nasleđe Nemanjića, blistavu kulturu koju je naš narod u vrijeme kraljevine i carevine stvorio – kazao je on.

image

Mitropolit Joanikije je dodao da je ta svijest dovela do toga da se naš narod u 19. i 20. vijeku oslobodio i ujedinio.

– Ali, treba se sjetiti tih najtežih vremena, baš onih vremena kada je Sveti Aleksandar Nevski štitio Vasovo pleme. A to su bila ona vremena kada je pravoslavni ruski narod zablistao i svojom kulturom i vjerom, ali i stvorio veliku državu – istakao je mitropolit Joanikije.

Naglasio je da je hram na Nožici i po svojoj starijoj i novijoj istoriji zaslužio da se tu saberu Vasojevići, da tu bude njihov veliki sabor i bratski okup na dan Svetoga Aleksandra Nevskog.

Podgoričani prvi u Evropi

Iz Mitropolije je juče saopšteno da je podgoričko Sportsko bratstvo Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja postalo prvak Lige šampiona u malom fudbalu. Podgoričani su u finalu u rumunskoj Oradei slavili protiv Ajaks Galantija – 4:1 Strijelci za novog prvaka Evrope bili su Bogoljub – Bobe Komatina, Boris Mijović, Darko Rajković i Nikola Radonjić.

Prigodnom besjedom sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske, braći Vasojevićima iz gradova širom Crne Gore, brojnim okupljenim prijateljima Vasojevića i predstavnicima drugih crnogorskih plemena obratio se ovogodišnji kum slave, ugledni domaćin iz Širalije Vukmir Adžić, koji je pozdravljajući prisutne čestitao slavu i poželio svima da se u bratskoj slozi i ljubavi okupljaju na ovom svetom mjestu i čuvaju tradiciju naslijeđenu od svojih slavnih predaka. Potom je sa svojim bratstvom Adžića predao dio kolača za domaćinstvo slave za iduću godinu Mladenu Mujoviću i bratstvu Mujovića.

Nakon svete službe na prostoru ispred osnovne škole u Lijevoj Rijeci priređena je slavska trpeza hrišćanske ljubavi uz prigodan program koji su upriličili pjevačka grupa iz Berana i narodni guslari. Time je završen još jedan veliki i divni sabor koji se tradicionalno održava svake godine 12. septembra u Vasovoj crkvi na Nožici.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad