Vijesti

Mitropolit Joanikije o patrijarhu Irineju: On je nosio to kosovsko nasleđe i svjedočio ga više puta vrlo snažno, ubjedljivo, jako!

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je jutros u Cetinjskom manastiru godišnji pomen Patrijarhu srpskom Irineju.

Foto: Kurir

Vladika je kazao da je patrijarh Irinej ostavio duboki trag u sjećanju srpskog naroda.

– Došao je posle Patrijarha Pavla, koga je narod još za vrijeme života, a sada posebno, poštovao kao sveca. I on je imao mnogo zajedničkoga sa svojim velikim prethodnikom – rekao je mitropolit.

Dodao je da je narod, kada bi govorio Patrijarh Irinej, isto kao i kada bi govorio njegov prethodnik Patrijarh Pavle, disao jednim srcem i jednim duhom.

– On je u tim momentima zaista pokazivao da je stub vjere pravoslavne, nosilac nasleđa svetosavskog i veliki svjedok – naglasio je mitropolit.

Istakao je da je patrijarh Irinej bio trpeljiv.

– Podnio je on i od nas arhijereja vrlo često na saboru i neke kritike. Toga biva, suprotstavljaju se mišljenja. On je to tako podnosio što bi bio iznad toga, nije zamjerao i nije bio zlopamtio. Znao je jedino ponekad kasnije uz kafu da se našali – dodao je on.

Mitropolit je posebno naglasio da je patrijarh znao da kaže snažnu i lijepu riječ o Kosovu.

– To je izbijalo iz njegovoga srca. On je tada govorio kao rektor Prizrenske Bogoslovije gdje je dugo boravio. On je nosio to kosovsko nasleđe i svjedočio ga više puta vrlo snažno, ubjedljivo, jako. I tako je i otišao – zaključio je mitropolit Joanikije.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad