Svetinje

Mitropolit Joanikije: Gospod je dao Amfilohija Crnoj Gori da je vrati Njegošu i Svetom Petru

Povodom godišnjice upokojenja mitropolita Amfilohija večeras u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici počela je manifestacija “Dani Mitropolita Amfilohija”, posvećena njegovoj ličnosti, pastirskom radu i književnom stvaralaštvu.

Mitropolit Joanikije
Foto: Dejan Vukić / mitropolija.com

– Ličnosti kao što je mitropolit Amfilohije imaju tu sudbinu da ih savremenici ne mogu shvatiti u potpunosti. Nekad pokoljenja otkrivaju značaj njihovih djela i zaveštanja, takav talenat i dar može samo gospod da daruje narodu kao što je gospod darovao mitropolita Amfilohija Crnoj Gori da je vrati NJegošu, svetom Petru cetinjskom i svemu onom po čemu je poznata- kazao je mitropolit Joanikije.

Kazao je da će oni započeti ove njegove dane koje će se završiti tek 5. Novembra kada ćemo u manastiru stanjevici promovisati projekat njegove biblioteke. Ono što smo imali u vidu, naš mitropolit se pokazao kao velika ličnost, kao veliki duh u više pravaca i delatnosti, kao teolog, pastir, kao mudrac, kao književnik i mogli bismo nabrojati mnogo toga, kao obnovitelj i graditelj.

Večeras je održano Bogoslovsko veče na kojem su učestvovali Mitropolit Crnogorsko-primorski g. Joanikije, Prof dr Dragomir Sando, Bogoslovski fakultet u Beogradu, Dr Andrej Jeftić, Bogoslovski fakultet u Beogradu, Prof dr Mikonja Knežević, Filosofski fakultet u Prištini. Moderator je Gojko Perović, a prenos uživo možete pratiti na Ostrog TV.

“Dani Mitropolita Amfilohija”, koji se održavaju u Podgorici i na Cetinju od 27. oktobra do 1. novembra.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije na godišnjicu upokojenja blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija služiće 30. oktobra Zaupokojenu liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a 31. oktobra bogoslužiće u Cetinjskom manastiru.

Osim bogosluženja, u sklopu manifestacije priređeni su i sledeći programski sadržaji: Bogoslovsko veče; u četvrtak Filozofsko veče; u petak Književno veče, na Lučindan, u nedjelju, Duhovna akademija u organizaciji Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog, a 1. novembra veče na temu Uticaj NJegoševog djela na mitropolita Amfilohija.

(Dan)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad