Svetinje

Mitropolit Joanikije bogoslužio u manastiru Svete Petke na Gostilju

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na praznik Svete Petke, Svetu službu Božiju u manastiru posvećenom ovoj svetiteljki na Gostilju martinićkom.

Foto: Wikipedia

Sasluživali su mu arhimandrit Arsenije (Samardžić), iguman manastira Kosijerevo, arhimandrit Miron (Kosać) iz manastira Ostrog, arhimandrit Jefrem (Dabanović), iguman manastira Stanjevići, iguman manastira Podmaine Rafailo (Boljević), jeromonah Simeon, sabrat manastira Dajbabe, jerej Vladimir Milunović, paroh piperski i jerođakon Sionije (Zorić).

U liturgijskoj propovijedi Vladika je rekao da je velika slava onih koji u svom ovozemaljskom životu sebe posvete na služenje Gospodu.
Podsjetio je da je Sveta Petka rodom iz današnje Bugarske i da se govori da je srpskog porijekla.

“Neki kažu nije nego bugarskog, neki kažu nije nego grčkog. Ali, ona zapravo pripada svima jer je Gospodu svoje biće, svoje srce, svoj um i sve svoje sile posvetila”, rekao je on.

Govoreći o detaljima i svetiteljkinog žitija, Vladika je rekao da je ona, poput Marije Egipćanke i Jovana Krstitelja, dostigla ravnoanđelni život živeći samo od pustinjskog bilja, od sunca i od Ljubavi Božije.

“Ona je dostigla tu mjeru savršenstva da je zaista postigla sveti život. Njen život se, zapravo, ne može opisati jer je toliko bio ispunjen blagodaću Božjom i svjetlošću Božjom. I, naravno, njenim trudom, njenim velikim podvizima istradanjima, ali i velikim duhovnim napredovanjem”, naglasio je Mitropolit Joanikije.

Ona koja je, naglasio je Vladika, bila skrivena od svijeta i za koju svijet nije znao, postala je najpoznatija i svima bliska.

“Toliko vjekova ona je među nama i svi je prizivamo u pomoć i idemo njenim svetim moštima na poklonjenje čak i u daleki grad Jaši. Ona je objedinila pravoslavlje na Balkanu i šire, pa je svi svojataju, no njene su mošti na kraju počinule u narodu koji je nije svojatao po krvi, ali jeste po duhu”, istakao je Vladika Joanikije.

Vladika je poučio da u sjećanju ostaju oni koji su se upisali u Božje sjećanje, a ne oni koji su sveprisutni u javnosti.

“A eto, Sveta Petka – Paraskeva je najočigledniji primjer. Ona se sjedinila sa Gospodom i Gospod je dao da je ona s Njime i u vječnosti, kao što je bila s Njime u ovome životu. Ali, vidite čudesnoga dara: nije ona samo sa Gospodom nego je kroz Gospoda i sa nama, sa cijelom Crkvom Božjom. I ona je među nama i sa nama – živa svetiteljka koja nas rukovodi”, poručio je Vladika.

Kazao je da je Sveta Petka brza pomoćnica svima koji joj se mole.

“Nije zato čudno, iako ona ne potiče iz plemena Bjelopavlića i iako nijesu njene mošti ovdje dolazile, da ona prebiva u plemenu Bjelopavlići, jer je svi slave”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Nakon svete Liturgije, praznična litija je ophodila hram, a Mitropolit Joanikije je prerezao kolač povodom slave manastira i imendana nastojateljice monahinje Paraskeve.

“Samo ako su istrajni i spremni da podnesu sva iskušenja koja dolaze na tom trnovitom putu radi ljubavi Božje. Tu je, naravno, mnogo odricanja i mnogo teškoća. A prepodobna Petka – Paraskeva, koja je živjela u davnim vremenima, ostavila je i ovaj svijet i sve što je u njemu i kao veoma mlada se posvetila pustinjačkom životu da bi prebivala uvijek sa Gospodm”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

(SAJT MITROPOLIJE CRNOGORSKO PRIMORSKE)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad