Društvo

Mitropolit Joanikije: Bog je stvorio čovjeka za vječnost a ne za smrt!

Danas je u organizaciji crmničke crkvene opštine i Udruženja Crmničana „13. jul“, održan Vaskršnji sabor u Virpazaru.

Foto: Borba

Program proslave najvećeg hrišćanskog praznika obilježila je Vaskršnja liturgija u manastiru Svetog Nikole u Brčelima koja je počela u ponoć i Vaskršnja liturgija u crkvi Svete Gospođe na Viru u 8 sati.

U 13 časova služena je Vaskršnja služba i osveštavanje jaja. Potom je uslijedila podjela vaskršnjih jaja i narodno veselje sa posluženjem iz kuhinje crmničkih domaćica.

Vaskršnju službu služio je mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa sveštenstvom, koji je nakon službe održao kratku besjedu:

„Ovo je praznik i radost koja obuhvata nebo i zemlju jer je Gospod svojom smrću na krstu, pobijedio smrt, jer je njegova smrt bila živonosna, i sišao je u donje svjetove, i prosvijetlio tamu Ada i uništio je i silom svoga božanstva uništio vladavinu đavola, uništio zakone grijeha i smrti i darovao nam zakon slobode i svojim vaskrsenjem, prelaskom iz smrti u život i nas učinio zajedničarima i sapričasnicima svoga vaskrsenja i svoje pobjede nad smrću. Oslobodio nas od straha smrtnoga i darovao nam slobodu, vratio nam dostojanstvo prvobitno božansko, jer je Bog stvorio čovjeka za vječnost a ne za smrt, prolaznost i truležnost, nego za svoje vječno carstvo da sa Hristom spasiteljem i pobediteljem smrti budemo u vječnoj zajednici i učesnici njegovog vječnog i nerazorivog carstva a to je crkva božija, dom božiji u koji nas je Gospod uključio svojim rođenjem, svojim jevanđeljem i svojim djelima, a sva svoja djela je zapečatio svojim vaskrsenjem. Zato tako svečano praznujemo vasksenje Hristovo“, kazao je Mitropolit Joanikije u svojoj besjedi

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad