Crna Gora

MITROFAN BAN U PODGORICI 1885: Zeta – srpska zemlja sveta!

Junaštvom svojijem i svoje junačke vojske, knjaz Nikola oslobodi prekrasnu Zetu, i s njome zajedno ovu uglednu varoš Podgoricu, kao glavno mjesto u Zeti. Te tako ova prekrasna srpska pokrajina, viteškom i junakom krvlju oslobođena, opet se odjela u prvobitnu haljinu srpske samostalnosti – ističe mitrofan Ban u govoru 1885. godine

Mitrofan Ban
Foto: Sedmica.me

Onijema riječima kojima je sveti apostol Pavao pozdravio svoje vjerne, pozdravljam i ja vas, ljubezni hristijani, predraga moja pastvo – neka blagodat, mir i ljubav gospoda Boga i spasitelja našega Isusa Hrista bude sa svima vama!

Vaša prošlost dokaz je vaše odanosti ka svetoj pravoslavnoj vjeri, jer pod pritiskom tuđega nasilja i teškog iskušenja, vi, hrabri Zećani, znali ste vazda vjerni ostatu našoj pravoslavnoj crkvi i srpskoj narodnosti,

No, prekrasnoj Zeti, ovoj junačkoj kolijevci, u kojoj su se iznjivili mnogi slavni muževi i srpski velikani, suđeno je bilo da kroz puna četiri vijeka izdrži i prenese grdnu težinu krvavijeh tuđih lanaca. Iako pod težinom tijeh gvozdenijeh veriga podleže pogdjeko „plahi i lakomi“, ali junački zetski narod, tvrd i jak svetom pravoslavnom vjerom i snažan rodoljubivijem srpskijem osjećajima, junački prenese i izdrža teški tuđinski jaram i sačuva svoju svetu pravoslavnu vjeru i srpsku narodnost.

Jedan pas drugome u amanet predavao je čuvanje svete pravoslavne vjere i srpske svijesti. Mlađi naraštaj tvrdo i nenarušivo hranio je te svete zavještajne amanete svojijeh predaka, te se tako iz roda u rod očuvala sveta hrišćanska vjera u slavnoj Zeti, sve do našijeh dana.

Ali, takva trpjenja, patnje i muke, izađoše pred sudom Tvorca nebesnoga, i Bog se smilova te utješi izbavljenjem mnogoga robujućega Srbina.

Bog blagoslovi oružje njegovoga veličanstva blagovjernga gospodara našega knjaza Nikole, te junaštvom svojijem i svoje junačke vojske, oslobodi prekrasnu Zetu, i s njome zajedno ovu uglednu varoš Podgoricu, kao glavno mjesto u Zeti. Te tako ova prekrasna srpska pokrajina, viteškom i junakom krvlju oslobođena, opet se odjela u prvobitnu haljinu srpske samostalnosti.

Uzdanjem na Boga, njegovo veličanstvo naš uzvišeni Gospodar oslobodio je ovu zemlju – vašu domovinu. Zato i vi, blagočestivi hristijani, svagda se uzdajte na Boga, jer bez Njegove pomoći sve naše radnje i preduzeća bile bi bez koristi. Svaki naš posao koji ne bi bio otpočet u ime Božje, ostao bi bez koristi i uspjeha. Vjera je nepokolebivi temelj na kome se s pouzdanjem može podizati svaka sreća i napredak.

U to ime i ja, kao vaš arhipastir, Tvorca nebesnoga molim, da blagodat, mir i ljubav Božja svagda na vama i domovima vašima ostane, kako bi vas ti darovi Božji upravljaliu i rukovodili na svako djelo bogougodno, na najveće zadovoljstvo njegovog visočanstva našega knjaza Nikole, na korist naše svete pravoslavne crkve, na sreću i blago drage domovine naše i na naše vremeno i vječno spasenje.

Amin!

(govor crnogorskog mitropolita Mitrofana Bana prilikom prve kanoničke posjete Podgorici, 1885. godine; objavljen u knjizi „Besjede mitropolita Mitrofana“ – Državna štamparija na Cetinju 1902)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad