Region

Ministarka zdravlja sa kolegom iz Rusije i Klugeom: Crna Gora posvećena rješavanju epidemije nezaraznih bolesti

Ministarstvo zdravlja Crne Gore posvećeno je rješavanju epidemije hroničnih nezaraznih bolesti, poručila je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović na visokom ministarskom sastanku u okviru međunarodne konferencije Svjetske zdravstvene organizacije koja se danas i sjutra održava u Moskvi.

Ministri
Foto: Borba

“Crna Gora je u potpunosti posvećena ispunjavanju agende Održivog razvoja i primjeni Evropskog programa rada Svjetske zdravstvene organizacije i, u tom kontekstu, rješavanju epidemije nezaraznih bolesti nema alternative”, kaže ona.

Na panelu na kom je učestvovala ministarka zdravlja Crne Gore, sagovornici su, između ostalih bili i ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Hans Kluge.

Okvir konferencije koju organizuje Regionalna kancelarija SZO za Evropu je Evropski odgovor na prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti s fokusom na digitalna rješenja, a u kontekstu deset godina od usvajanja Moskovske deklaracije.

“Vlada Crne Gore je prepoznala nezarazne bolesti kao prepreku unapređenju javnog zdravlja, blagostanja, ali i održivog razvoja. Međutim, optimisti smo da je, uz snažnu političku posvećenost, liderstvo, partnerstvo i uključivanje svih sektora, moguće preokrenuti dosadašnje nepovoljne trendove”, naglasila je Borovinić Bojović.

U borbi protiv upotrebe duvana u zemlji, kao jednog od ključnih generatora epidemije nezaraznih bolesti, Vlada Crne Gore je već preduzela hrabre korake u cilju usklađivanja nacionalnog akciznog kalendara sa akciznim kalendarom EU i povećanja fiskalnog opterećenja na duvanske proizvode, navela je ona.

“Dosljedna upotreba fiskalnih mjera značiće dvostruki dobitak – i u smislu javnog zdravlja, ali i fiskalnih koristi. Ovo je primjer kako unapređenje zdravstvene politike  ubrzava neke strateške, političke procese kao što je pristupanje EU”, kazala je ministarka zdravlja.

Dr Borovinić Bojović je jasna – regionalna saradnja na usklađivanju akciza među susjedima Zapadnog Balkana koji žele da pristupe EU i promovišu zdravlje i blagostanje u skladu sa duhom Mape puta za Zapadni Balkan nema alternativu.

“U borbi protiv duvana, integrisano pružanje zdravstvenih usluga sa pacijentom u centru pažnje i zasnovano na snažnoj i otpornoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima ključnu ulogu. Zbog toga smo nakon uspješne procjene Okvirne konvencije za kontrolu upotrebe duvana u junu ove godine, koje smo sproveli sa SZO i FCTC Sekretarijatom i angažovanjem UNDP-a, odlučili da dodatno ojačamo kapacitete primarne zdravstvene zaštite za pružanje kvalitetnih usluga odvikavanja od duvana. Ovaj poduhvat je urađen uz neprocjenjivu podršku SZO”, navela je ministarka zdravlja.

Crna Gora radi i na novim smjernicama na nivou primarne zdravstvene zaštite kako bi se građanima obezbijedila jača podrška za odvikavanje od duvana, dodala je ona.

“Odlučili smo da napravimo i korak dalje – revidirali smo Listu osnovnih ljekova i prvi put smo uključili terapiju zamjene nikotina i osigurali da su flasteri za kožu i duvanske žvake pokriveni obaveznim zdravstvenim osiguranjem. Za one koji odluče da ostave pušenje neće biti plaćanja iz džepa. Zahvaljujemo SZO na kontinuiranoj podršci”, podsjetila je dr Borovinić Bojović.

U tom smislu, potencijal digitalnih tehnologija je ogroman.

“U perspektivi, naš plan je da kreiramo digitalnu platformu zasnovanu na WhatsApp-u i Viberu kako bismo podržali usluge odvikavanja od duvana i učinili usluge promocije zdravlja dostupnim na samo jedan klik od našeg građanina”, rekla je ona.

“Efikasan odgovor na epidemiju duvana zahtijeva političku posvećenost, hrabro vođstvo, istinsko partnerstvo, multisektorski pristup u stvaranju povoljnog okruženja, osnažene građane i agilnu zdravstvenu zaštitu koja promoviše integrisano pružanje usluga sa fokusom na osobu i njene potrebe, sa digitalnim alatima za dopunu vrijednom radu naših zdravstvenih profesionalaca”, zaključila je ministarka zdravlja koja je zahvalila i domaćinima u Rusiji i organizatoru SZO u lično i u ime Vlade Crne Gore na organizaciji ovako važnog događaja.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad