Društvo

Ministarka Šćepanović sa ambasadorom Austrije: Pospiješićemo saradnju dvije zemlje na poljima nauke i tehnologije

Crna Gora i Austrija imaju izuzetno kvalitetnu bilateralnu saradnju koja obuhvata širok spektar naučno-istraživačkih oblasti ocijenjeno je na današnjem sastanku ministarke nauke i tehnološkog razvoja Biljane Šćepanović i ambasadora Austrije Karla Milera. Ovom prilikom istaknuto je da će u prvoj polovini naredne godine biti objavljen novi Konkurs za zajedničke bilateralne projekte između dvije zemlje, i to sedmi po redu.

Foto: Borba

“Veoma smo zadovoljna saradnjom između crnogorskih i austrijskih institucija visokog obrazovanja, kao i dosadašnjim rezultatima velikog broja bilateralnih projekata. Od velikog značaja su svakako i dostupnost laboratorija koje pružaju mogućnost naučnicima, a posebno mladim istraživačima, da jedan dio istraživanja odrade u drugoj zemlji” saopštila je ministarka Šćepanović koja je ovom prilikom upoznala ambasadora Milera sa nadležnostima i aktivnostima novoformiranog Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Ona je izrazila zahvalnost na pružanju podrške austrijskog renomiranog istraživačkog centra – MedAustrona projektu uspostavljanja Međunarodnog institua za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope – SEEIIST. Istakla je i veoma važnu podršku u izgradnji kapaciteta za magistarske teze i doktorske disertacije, naročito Univerziteta u Beču, a koje su početna tačka za dalja istraživanja i naučnotehnološki razvoj. Novi program doktorskih studija na engleskom jeziku se realizuje, od prošle godine, takođe uz pomoć austrijskih partnera.

Ambasador Miler zahvalio je ministarki Šćepanović na prijemu i kazao da je veoma impresioniran zajedničkom saradnjom naše dvije zemlje na polju nauke i tehnološkog razvoja, kao i velikim brojem žena koje se nalaze na visokim pozicijama u oblasti medicine i visokog obrazovanja.

“Biće mi veliko zadovoljstvo da, gdje god bude moguće, pokušam da doprinesem sjajnoj saradnji naše dvije zemlje u dijelu istraživanja i inovacija” saopštio je Miler i dodao da će Austrija nastaviti da pruža kontinuiranu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

Ambasador je ukazao da je svjestan činjenice da je Crna Gora mala zemlja, koja svoje istraživačke aktivnosti mora fokusirati na one segmente koji su za nju prioritetni a u kojima, takođe, može računati na podršku ino partnera, kakva je Austrija. Prema njegovim riječima, interesantna polja za saradnju bi bila u oblasti mikrobiologije kao i na polju zdravlja ljudi – istraživačke aktivnosti u oblasti malignih bolesti, te mogućnost saradnje crnogorskih i austrijskih institucija u EU Programu za istraživanje i inovacije “Horizont Evropa”, kao i programu “EUREKA”. Posebno je istakao spremnost Ambasade Republike Austrije u Crnoj Gori da podrži, zajedno sa resornim institucijama Austrije, sve nove inicijative od zajedničkog interesa.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad