Društvo

Ministarka Jovana Marović na protestu podrške Ukrajini gdje se SPC upoređuje sa KGB-om

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović prošetala je zajedno sa Cetinjanima na protestu protiv, kako organizatori navode, ruske agresije na Ukrajinu.

Foto: Borba

Iako nije poznato šta jedna ministarka radnim danom traži na protestu na kom faktički ništa ne može postići, interesantna je koreografija ovih protesta koji se održavaju od prvog dana rata u Ukrajini. Nije mali broj slučajeva da su se upravo na ovim protestima mogle čuti fašističke poruke upućene crkvenim velikodostojnicima, kao što je nedavno bio slučaj sa prozivanjem o. Gojka Perovića povodom njegovog stava o abortusu.

Na protestu na kom se našla Marovićeva nije bilo ništa drugačije. Tako su demonstranti protiv rata u Ukrajini, iako vrlo dobro svjesni da ni na koji način ne mogu promijeniti, nažalost, ishod rata, našli za shodno da iskoriste ratno stanje u toj zemlji kako bi iznova i iznova prozivali Srpsku pravoslavnu crkvu, ovog puta upoređujući je sa sovjetskom obavještajnom službom KGB-om.

Iako je nepoznato kako jedna crkvena organizacija može imati ikakve veze sa obavještajnim djelovanjem, ipak se ovo može protumačiti kao nastavak govora mržnje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori od strane pojedinaca koji nemaju šta bolje u životu da rade.

Na meti se ponovo našao i srpski svet, u ovom slučaju povezan sa ruskim svetom, gdje demonstranti poručuju da ipak žele plavo žuti a ne rusko srpski. I pored mogućnosti da je ovo predizborni trik Demokratskog fronta, ipak recimo da je ovo poziv da se strane na stranu Ukrajine u ratnom sukobu.

Svakako, i pored spornih poruka koje se nalaze na protestu, ipak je svačije demokratsko pravo na slobodu mišljenja. Ipak, pitamo se, da li isto mišljenje dijeli i ministarka u 43. Vladi Crne Gore? Ukoliko dijeli, to bi značilo da ona karakteriše jednu vjersku zajednicu kao obavještajnu službu druge države i da srpski svet nije nešto što je njoj prihvatljivo iako je više puta ponovljena teza da je srpski svet sve ono gdje živi srpski narod, gdje se njeguje srpska kultura, folklor, muzika i baština.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad