Portal ODBRANA

Politika

Milović: Sređivanje nakaradnog sistema kreiranog 30 godina se ne može obavljati sa onima koji su ga napravili!

Doskorašnji funkcioner u ministarstvu pravde Andrej Milović poručio je pri gostovanju u emisiji „Okvir“ na RTCG-u povodom teme oko borbe sa stečajnom mafijom da se sređivanje nakaradnog sistema kreiranog 30 godina se ne može obavljati sa onima koji su ga napravili.

Milović je rekao da postoje brojni načini na koji je izvučen novac iz firmi u stečaju, ne samo preko lažnih usluga obezbjeđenja imovine, nego i namještenih odluka da se sudijama ustupaju predmeti, uz spregu upravnika, sudije i menadžmenta.

„Podnošene su brojne krivične prijave, ali ništa nije reagovano. Imamo informacije da su neki akteri u vremenu mandata nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca uticali da prijave ostanu u fioci. Kada su se desile promjene u tužilaštvu, desilo se i to da su postupci pokrenuti“, rekao je Milović.

Kako je upozorio, dosta novca je izvučeno preko zaštitarskih firmi, ali mnogo više preko zloupotreba u vezi stečajne mase.

„Očekujem da brojni, novi slučajevi, budu otvoreni“, kazao je Milović.

Milović je rekao da je nakaradni sistem kreiran 30 godina, i da je jasno da se mora radikalno mijenjati. To se, rekao je on, ne može raditi saradnjom sa onima koji su takav sistem i napravili.

„Svaka podrška međunarodnih partnera, iz Vašingtona, Brisela ili Berlna, veoma je važna“, istakao je Milović.

Milović je rekao da je u vezi komisije, testova i stečajnih upravnika postojao snažan pritisak da se sve obustavi, a posebno preko Agencije za sprečavanje korupcije i spregu sa predstavnicom agencije Jelenom Perović. On je kazao da su ova hapšenja pokazala da su u Ministarstvu pravde bili u pravu kada su postavili stvari u vezi komisije i testova.

„Izgleda da su se nadali da će na čelu komisije biti Jovanić“, rekao je Milović.

Milović je rekao da je čuvena rečenica 30 godina glasila „prepustimo institucijama sistema da rade svoj posao“.

„A uhapšena je dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda, uhapšen je predsjednik Privrednog suda, stečajni upravnici, policajci, carnici. Naše su institucije sistema u zatvoru. Zato i kažem da je nama u Crnoj Gori neophodno da imamo korjenite i konkretne reforme institucija sistema“, ukazao je Milović.

Milović je izrazio nadu da će Crna Gora postati pravna država.

„Neki koraci su već napravljeni“, rekao je Milović.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad