Portal ODBRANA

Identitet

Milov istoričar Papović priznao: Učesnici Božićne pobune sebe smatrali „najčistijim Srbima“

Takođe, istoričar Papović se izruguje sa tezama o “uvozu” Srpstva u Crnu Goru, i ocjenama da bi Petroviće, kao vanredno nadarene ljude, bilo ko mogao da indoktriniše, oslikavajući ujedno i stanje svijesti svojih sadašnjih političkih saboraca: “Onaj ko vjeruje u ovakva objašnjenja ili je prilično naivan ili ima nizak koeficijent inteligencije”. Ipak, prosječni IQ stanovnika Crne Gore je – 86

Prije dobijanja laskave titule „dvorskog“ istoričara i poslanika DPS-a, Dragutin Papović je umio veoma ubjedljivo da govori o srpskom korijenu Crnogoraca, argumentovano „razbijajući“ navode dukljanskih falsifikatora istinske crnogorske istorije.

I, dok danas negoduje zbog izvjesnog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i „jadikuje“ zbog „pokušaja“ da se mitropoliti i vladri dinastije Petrović Njegoš „prikažu“ kao srpska dinastija, Papović je nekada u tekstu „Falsifikovanje sa predumišljajem“, objavljenom u „Monitoru“ i knjizi „Rani ratovi“, u svojevrsnom „obračunu“ sa lažnim dr Novakom Adžićem, istakao nepobitnu činjenicu – da crnogorska nacija nije formirana ni u 18. niti u 19. vijeku, te da su tada Crnogorci sebe smatrali dijelom srpsko-slovenskog ili srpskog etničkog korpusa.

Papović posebno apostrofira činjenicu da je srpstvo u Crnoj Gori shvatano kao ETNIČKA kategorija!!!

Takođe, istoričar Papović se izruguje sa tezama o „uvozu“ Srpstva u Crnu Goru, i ocjenama da bi Petroviće, kao vanredno nadarene ljude, bilo ko mogao da indoktriniše, oslikavajući ujedno i stanje svijesti svojih sadašnjih političkih saboraca:

„Onaj ko vjeruje u ovakva objašnjenja ili je prilično naivan ili ima nizak koeficijent inteligencije“.

Milov poslanik nadalje tvrdi da će Novak Adžić, ali i svi koji negiraju srpske korijene Crnogoraca, morati da se suoče sa činjenicom da je zvaničan stav Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore, bio da je u tadašnjoj Crnoj Gori živjelo, izuzimajući par procenata albanskog, samo srpsko stanovništvo sve tri vjere.

On ističe da su oni, koji su ustali na oružje 1919. godine, sebe smatrali „najčistijim“ Srbima, „o čemu svjedoči nacionalno izjašnjavanje i politički program Crnogorske federalističke stranke iz 1925. godine, a koja je baštinila nasljeđe Božićne pobune. U tom programu se za Crnogorce kaže da su u etničkom smislu Srbi.“.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad