Politika

Milica Đurđević Stamenkovski: “Sačuvaćemo svaki glas”

U skupštini Republike Srbije potpisan Sporazum o izbornim uslovima posle dugih pregovora u medjustranačkom dijalogu.

Milica Đurđević Stamenkovski
Foto: Zavetnici.rs

U izjavi za novinare koji je nastupio nakon potpisivanja Sporazuma o uzbornim uslovima Milica Đurđević Stamenkovski je izjavila:

– Pre svega želim da čestitam čitavoj Srpskoj političkoj sceni na ovom važnom događaju i sporazumu koji smo danas postigli, jer smatram da se mi danas ovde nismo borili za interese opozicije,već za jednu kvalitetniju političku scenu i pre svega za one građane koji godinama pa i decenijama, mogu reći, okolišaju da glasaju na izborima strahujući da će se možda njihov glas naći volšebno u kovertama drugih političkih stranaka kojima nisu poklonili poverenje.

-Srpska stranka Zavetnici je pristupila vrlo odgovorno i temeljno u medjustranačkom dijalogu, u dobroj veri da će sporazum koji smo danas potpisali biti implementiran u praksi. Dakle ovo jeste slovo na papiru, ovo jeste nešto značajno, ali to je samo jedan prvi korak ka onome što želimo da postignemo. Iskreno se nadam da ovaj sporazum neće biti prekršen, ne samo od strane nosioca političkih i vladajućih struktura u Srbiji, već i od strane njihovih predstavnika na lokalnom nivou, odnosno mislim da je najvažnije da danas pošaljemo poruku da smo napravili jednu atmosferu u kojoj svako može i u medijskom i u javnom prostoru da iznese svoje političke stavove, da zbog toga ne bude sankcionisan, diskriminisan ili cenzurisan, ali sa druge strane da ohrabrimo sve one ljude koji žele da se bave politikom i da iznose svoje političko mišljenje na lokalnom nivou, da i danas sa ovog mesta pošaljemo poruku da mogu slobodno da to čine i rade. Srpska stranka Zavetnici stoji na usluzi svakom pojedincu koji bude trpeo eventualne političke pritiske, bez obzira koju političku stranku podržava, za koju opciju namerava da glasa ili u kojoj je politički aktivan, mi ćemo biti tu da prosto posvedočimo i zaštitimo njegovo pravo da se politički angažuje, zbog toga nema i ne tri nikakve konsekvence. Zbog toga želim prosto i da zamolim predstavnike vladajućih stranaka da na svojim stranačkim organima prenesu ovaj sporazum prenesu od reči do reči svojim funkcionerima i da im prosto objasne da ovo što smo danas dogovorili će sutra koristiti i njima ukoliko se budu pronašli u opozicionim redovima. Izbori su 3. aprila i to je potipisano u okviru sporazuma, biće raspisani 15. februara na Sretenje kao svojevrsna simbolika, Dan državnosti, a izbori za predsednika republike biće raspisani 3. marta i to jeste nešto oko čega smo se saglasili. Trudili smo se da se ne bavimo formom, više suštinom i mislim da smo danas poslali i domaćoj i Evropskoj javnosti poruku da bez obzira na naše jazove naše političke podele, nakon iscrpnih pregovora, ipak kada sedenemo za isti sto možemo zaista o mnogo čemu da se dogovorimo. Na kraju ću samo da iznesem još jedan stav Srpske stanke Zavetnici po pitanju izbornih uslova, jedan princip na kome ćemo dalje raditi, uverena da će u budućnosti vladajuće stanke pristati na to, da nosioci lista na lokalnim izborima ne budu lideri političkih stranaka, odnosno ne budu lica koja nemaju prebivališta na tim opštinama već oni koji se vode, odnosno stanuju u opštinama i gradovima gde se kandiduju. Na taj način započećemo jedan preporod srpske političke scene izvršiti pozitivnu selekciju i sprečiti pojavljivanje i preletača i lokalnih šerifa, jer će najbolji među nama biti nosioci najodgovornijih funkcija i na taj način predstavnici građana.

(odbrana.info)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad