Politika

Milatović: U 2023. smo ispravili istorijske nepravde i unaprijedili dobrosusjedske odnose

Foto: predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ocijenio je da su 2023. godinu obilježili brojna ispravljanja nepravdi i poboljšanje međunarodnog ugleda Crne Gore.

On je za „Dan“ poručio da su tranzicija vlasti u Podgorici i istorijski predsjednički i parlamentarni izbori uslovili su novu političku i društvenu realnost.

– Ona je uspostavljena nakon izbora novog predsjednika Crne Gore, tranzicije vlasti u Podgorici, konstituisanja 28. saziva Skupštine Crne Gore i formiranja 44. Vlade. U novembru je kompletiran Ustavni sud, a u decembru imenovana nova guvernerka Centralne banke i nakon više godina popunjen Sudski savjet – podsjetio je Milatović.

Kako ističe, institucionalni sistem je stabilizovan , a treba očekivati da se uskoro i izborom predsjednika Vrhovnog suda i vrhovnog državnog tužioca kompletira set uslova neophodnih za temeljnu reformu pravosuđa.

Milatović je dodao da je godinu za nama obilježilo je i ispravljanje nepravdi iz prošlosti.

– Odavanjem pijeteta prema žrtvama zločina u Pivskim dolima u Drugom svjetskom ratu, kao i prema žrtvama bombardovanja Murina iz 1999. godine, ali i podsjećanje na zločine koji nikada nisu do kraja istraženi, poput deportacije Bošnjaka u ratnim godinama poslednje decenije prošlog vijeka – saopštio je Milatović i dodao:

– Godina za nama donijela i dodatni rast plata i penzija, nakon rasta iz 2022, koji je došao kao rezultat programa „Evropa sad 1“, kada je, nakon više godina, u Crnoj Gori došlo do značajnijeg rasta životnog standarda – poručio je predsjednik Crne Gore.

U 2023.  godini, prema Milatovićevom stavu, poboljšan je međunarodni ugled Crne Gore.

– Sa naročitim fokusom na EU agendu, jačanje kredibilnosti NATO članstva i unapređenje dobrosusjedskih odnosa. Pojačanom spoljno političkom aktivnošću, svoj fokus sam stavio upravo na revitalizaciju EU agende, zagovarajući dinamičniji pristup koji bi rezultirao članstvom Crne Gore u EU do 2028. godine. Sa uspjehom smo učestvovali na najvažnijim događajima multilateralnog karaktera i realizovali važne bilateralne posjete – rekao je Milatović i dodao:

– U 2024. godinu ulazimo sa puno više optimizma i sa sviješću da će ono što smo u 2023. uspostavili kao institucionalni temelj svoju pravu vrijednost dobiti sa novim rezultatima i uspjesima, prvenstveno u oblastima vladavine prava, ekonomskog razvoja i ubrzanja EU članstva naše zemlje – zaključio je predsjednik Crne Gore.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad