Politika

Milatović: Tunel je udar na pravosuđe i na Crnu Goru

Foto: predsjednik.me

On očekuje da pravosudni organi do kraja riješe ovaj slučaj

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je svim građanima jasno da je prokopavanje tunela do Višeg suda u Podgorici udar na institucije sistema i na pravosuđe.

– Zato kad god govorio o demokratskom razvoju Crne Gore, govorim o snažnom i reformisanom pravosuđu koje mora da bude fokus rada Skupštine i Vlade. Očekujem od svih nadležnih institucija da se odgovorno odnesu u odnosu na ovaj slučaj i da ga rasvijetle do kraja. Nadam se da ovo neće biti jedan od onih slučajeva da javnost ne sazna čitavu sliku stvari. Tunel jeste udar na pravosuđe i na Crnu Goru, očekujem da pravosudni organi rasvijetle ovaj slučaj i da se nikad ovakva stvar ne može desiti – naglasio je predsjednik odgovarajući na pitanja novinara na Žabljaku.

Napomenuo je da je borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i mafije borba svih poštenih građanba Crne Gore, a pozvao je institucije da se odgovorno odnesu povodom toga.

Jasan stav oko vlade

Milatović je naveo i da uvažava poruke strateških partnera, ali i dodao da je njegov stav oko vlade jasan i nepromjenjen.

– Jasno je gdje fokus mora da bude u narednom periodu, na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani. Ne možete da sa ljudima koji su navodno povezani sa kriminalnim strukturama gradite bolju  i pravedniju Crnu Goru. Za reformu pravosuđa potrebna je kvalifikovana većina u parlamentu i svaka moja riječ koja se odnosila na formiranje vlade bila je usmjerena ka reformi pravosuđa – rekao je Milatović.

On je dodao i da će Italija u narednom periodu pomoći Crnoj Gori u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i da naša država ne može to da sprovede sama.

 – Ja bih volio i da mandatar bude više prisutan u javnosti u kontektstu obrazložavanja njegovi stavova  i načina na koji on vidi novu parlamentarnu većinu. Volio bih da vidim i predstavnike partija koji će činiti vladu, da obrazlože stavove građanima i građankama. Građani očekuju od nas transparentnost. Ja se ne slažem sa mnogim stvarima sa strateškim partnerima, ali to ne znači da ne razgovaram s njima i da ne razmjenjujemo stavove – dodao je on.

MIlatović je naglasio da mu je najveća želja da Crna Gora postane normalno društvo u kojem ima više pravde.

– Juče ste vidjeli tunel, je li ono pravda? Je li pravda da nama mafija gradi tunel i po navodima policije izvuče neke ključne dokaze iz nekih slučajeva? Ja mislim da to nije pravda. Ovo građani sigurno ne očekuju – istakao je on.

Milatović je naveo da nema poruku za specijalnog izaslanika Gabrijela Eskobara i dodao da uvažav njegove i stavove SAD.

– Važno je da je Crna Gora ostala na fonu zajedničke spoljne politike koja je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, koja je politika savezništva. Ja sam bio vrlo jasan kada je spoljna politika u pitanju – kazao je on.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad